Sivut

perjantai 3. maaliskuuta 2017

Katosta lattiaan

Meillä on tämänhetkisessä kodissa "popcorn-katto", jota vähäsen inhoan. Ehkä vielä enemmän inhoan paneelikattoja. Suoraan sanottuna en ole oikein ikinä tykännyt minkäänlaisista sisäkatoista!

Sitten arkkitehtimme kertoi meille stretch-katosta. Oltiin ihan että never-höörd.  Googletettiiin, innostuttiin. Rumuusongelma ratkaistu. Akustiikkaongelma ratkaistu. Monta valaistusongelmaa ratkaistu. Hyviä kokemuksia tuntuu ihmisillä olevan, eikä ilmeisesti hintakaan ihan hirveen kauheen kamala välttämättä ole. Saa nähdä innostutaanko (ja joustaako budjetti) mihinkään erikoisempiin ratkaisuihin, vai mennäänkö ihan peruslinjalla. Valokatto esim. kuraeteisessä, kodinhoitohuoneessa ja vaatehuoneessa olis kyllä aika magee. Miten olis tällainen pilvitaivas??

bringfull.com
Täällä on aika hyvin esitelty stretch-kattoja. 


Alakerran lattiat piti alunperin tulla kokonaan laatoista, koska koira(t). Nykyisessä parketissamme näkyy varsinkin kevään aurinkoisina päivinä, että jokusen kerran on 30-kiloinen koira tassut sutien rynnännyt ulko-ovelle... Toki tämänkin ongelman olisi voinut ainakin osin estää paremmalla koulutuksella. ;)

Onhan ne laattalattiat moderneissa kodeissa komeita. Mutta koko alakertaan? Ei me kuitenkaan ihan niin moderneita haluta olla. Kyllä se puun lämpö jalan alla vain vie voiton. Miehen siskon talossa on maailman ihanin parketti; öljytty mosaiikkiparketti englantilaisella ladonnalla. Juu, ette ole ikinä kuulleetkaan moisesta. Eipä olla mekään missään muualla sellaiseen törmätty, eli ei ihan peruslattia ole kyseessä. Se on sellainen lattia, että aina kun heillä kyläilemme, tekisi mieleni käydä lattialle makaamaan parkettia silittelemään. Kuva ei valitettavasti pysty tuomaan täysin esiin lattian ihanuutta, mutta laitan sen tähän kuitenkin.
Tällaisen parketin asennus (liimataan alustaan) on tavallista työläämpää ja vaatii ammattitaitoisen asentajan, joten hintakin on sitten sen mukainen. Jos meille tällainen lattia hankitaan, se ei todellakaan tule ihan koko taloon...

Tässä viime aikoina olen alkanut miettiä, että olisiko lankkuparketti kuitenkin parempi vaihtoehto. Näyttääkö mosaiikkiparketti korkeassa tilassa jotenkin "pieneltä piiperrykseltä"? Lankkuparketeissa näyttäisi olevan myös laajempi materiaali- ja värivalikoima kuin mosaiikkiparketeissa. Timberwisen lankkuparketteja on ihasteltu useissa blogeissa, ja kyllä ne minunkin silmääni kovasti miellyttävät. Ihan ilmaisia eivät taida nekään olla...

timberwiseparketti.fi

Lakattu parketti on siis meidän mielestä no-no, sitäpaitsi siinä vasta ne naarmut näkyvätkin. Öljytty/öljyvahattu siis meille tulee.

Laattaakin toki laitetaan; eteisiin, kodinhoitohuoneeseen ja kosteisiin tiloihin. Laattavaihtoehtoja ei vielä olla kovin paljon katseltu. Isohko greige laatta eteisiin ja kodinhoitohuoneeseen viehättäisi minua, kun taas mies kannattaa kylmempää harmaata sävyä. Vessojen ja pesuhuoneen lattiasta ei ole oikein mitään ajatusta vielä. Keittiöön harkitsin laattaa, mutta kyllä se parketti saa sinnekin tulla. On kauniimpi ja mukavampi jalan alla, kun siellä keittiössä kuitenkin paljon aikaa tulee vietettyä. 

Joku heitti ilmaan sellaisenkin ajatuksen, että laitatteko monitoimihuoneeseen kokolattiamaton, kun siellä on se kotiteatterikin. Juu ei. Sen verran on vielä traumoja lapsuudenkodin ruskeista kokolattiamatoista ja vaihtarivuoden kylpyhuoneesta, jossa oli paksu vaaleanpunainen kokolattiamatto. (Kyllä, luitte aivan oikein.) 

6 kommenttia:

 1. Stretch katto oli minullekin uusi tuttavuus, muutta heti sitä tutkittuani viime syksyllä innoistuin, meille tulee sellainen :) Ai niin jos ette itse rakenna valokattoa, valmistautukaa aivan super järkyttäviin tarjouksiin (hirveää rahastusta, ei todellakaan tilata sellaisia jos muistan oikein neliöhinta oli karvan vaille 400 e neliö meille tulleessa tarjouksessa.

  Leveä tammilankku parketti oli haave mh-tiloihin, mutta tilasin näytepalan ja pojan kanssa tehtiin pikkuautotesti eli puolesta metristä tiputettiin pikkuauto ja siihen tuli hirveä klommo. En myöskään tiedä, mutta veikkaan että ainakin isojen koirien kynnet naarmuttavat puuuta??


  Lattioista: markkinoille on tullut tosi paljon vaikka minkalaisia pintoja. On aitoa betonia, , erilaisia sirotepintoja epoksia, vinyyli, vinyylikorkki, parketti ja erilaisia muovipintoja (esi. tätä http://kohdemyynti-lattiat.tarkett.fi/tuotteet/homogeeniset-muovilattiat-iq-lattiat/homogeeniset-muovilattiat-iq-lattiat/tarkett-iq-optima-homogeeninen-muovilattia#nav-tab-1 voisi tutkia meille tuossa myös monitoimihuone)

  https://www.blogit.fi/koti-kalliopiha

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts! Olinkin jostain jo lukenut, että (taloudellisista syistä) kannattaa itse tehdä se ledinauhahomma, jos valokattoa suunnittelee.

   Parketin naarmuuntumisongelma tiedostetaan, mutta kyllä se jossain muodossa on joka tapauksessa tulossa (mies inhoaa kaikkia "tekolattioita"..). Tuo kuvassa näkyvä mosaiikkiparketti on pysynyt noinkin hyvän näköisenä kaksilapsisessa perheessä yli kymmenen vuotta, vaikka sitä ei ole kertaakaan edes öljytty! Mosaiikkiparkettihan on lisäksi normaalia paksumpi, eli siinä on myös hiontavaraa hyvin. Yläkerta on tarkoitus pitää enimmäkseen "koiravapaana" alueena, eli siellä ei kynnenjälkiongelma pitäisi olla kovin suuri.

   Poista
 2. Mekin tutkailtiin tuota stretchkattoa sillä silmälläpitäen että oleskelutilassa oliskin parkettia. Mielenkiintoinen ratkaisu, ehkä pitää tulla teille sitten pällistelemään se uteliaisuudesta ��
  Koirien kynnenjäljet on kyllä ongelma, jos parketin ottaa (meillä siis mh:t) pitää ne kynnenjäljet vaan hyväksyä. Vinyylikorkki oli myös mielenkiintoinen tuttavuus, melkoiset kuosivalikoimat tarjolla. Poiketkaa Parketti - Heralassa katsomassa niitä, jos kiinnostutte. Siihenkin kyllä naarmuja tulee mutta ne ehkä osin korjautuu itsestään. Me jätettiin se vaihtoehto pois lattialämmityksen vuoksi (ei se hyvää parketillekaan tee).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille kun on korkea olohuone tulossa, eikä mitään massiivisia verhosysteemejä, pitäisi aikamoiset akustiikkaviritykset laitella, mutta tuo stretch-katto kuulemma korvaisi ne hyvin.

   Niinpä, kynnenjälkiongelma on tiedostettu (jo vuosia parketti + labradori -elämää eläneenä!), mutta parkettia silti himoitaan. Mies inhoaa kaikkea muuta paitsi laattaa ja parkettia, niin taitaa olla sillä taputeltu tämä keskustelu. ;) Lattialämmitys meillekin tulossa.

   Poista
 3. No se oli sitten helppo ratkaisu, sitten vaan sukeltamaan parketti- ja laattavalikoimien maailmaan! Ja eihän ne koirankynnenjäljet ole niin pahat kuin tosiaan sen kevätaurinkoperiodin ajan. Meillä oli vanhassa kodissa lähes musta parketti ja sain aina huhtikuussa hepulikohtauksen, kun totuus paljastui. Mutta parketissa nyt vaan on sitä jotain. Kestetään siis kuin naiset.

  VastaaPoista