Sivut

sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Keittiö -- kodin sydän

Ajattelin postata omia ajatuksiani ja toiveitani tulevan talon huoneista ja tiloista yksi kerrallaan. Pinterest ja Houzz ovat olleet kovassa käytössä jo kuukausien ajan. On se vähän erilaista nykyään, kun ennen piti ideat etsiä lähinnä sisustuslehdistä ja keittiöfirmojen kataloogeista sun muista. Nyt on jo vähän liikaa inspiraatiota joka puolella. Yllättävän selkeä tuntuu kuitenkin oma maku olevan, toisin sanoen olen vissiin erityisen nirso. ;) Mutta sehän helpottaa valintoja kovasti. Toivoa vain sopii, ettei se yksi ainoa kelvollinen ole myös se kaikkein kallein vaihtoehto.

Keittiö on ainakin minulle se tärkein huone talossa, joten sen suunnitteluun on paneuduttava perusteellisesti. Tykkään leipoa (ja ruokaakin on pakko tehdä, että pysyy perhe hengissä), ja viime vuosien aikana on käynyt selväksi, että aika moni seikka keittiössä voi joko helpottaa tai vaikeuttaa kokkailua oleellisesti.

Meille tulee todennäköisesti valkoinen keittiö (vaalean?) tammisilla pöytätasoilla. Himmeäpintaiset ovet ja selkeät pitkät metallivetimet tai ei ollenkaan vetimiä. Toisaalta houkuttaisi myös esim. korkea kaapistoseinä samalla puunvärillä kuin pöytätasot. Tähän tapaan:

http://cococozy.com/7-sleek-waterfall-kitchen-island-counters/

Yhdellä seinällä olisi korkeat kaapit (ja uuni(t) ja astianpesukone), ikkunaseinällä vain alakaapistot (eli laatikot) ja sitten olisi se iiihana iso saareke. Kylmälaitteet sijaitsisivat neljännellä "seinällä". Saarekkeessa haluan ehdottomasti, että pöytätaso jatkuu päädyssä lattiaan asti. Näin:

Sandra Therese @skipperfrue

Saarekkeeseen tulisi tilaa baarituoleille, mutta keittiön puoli saisi olla kokonaan laatikostoja, kuten tässä:

Andrew Dee @ Wonderful Kitchens" Willoughby"

Tässä kuvassa muuten näkyy muuten myös välitilan materiaali, josta tykkään. Pitkään etsiskelin sopivaa välitilan laattaa, mutta lopulta totesin, että en oikein innostunut mistään laattavaihtoehdosta. Tällainen turkoosiin vivahtava lasi sen sijaan miellyttää silmää.

Saarekkeeseen tulisi (induktio)liesi ja mahdollisesti pieni allas hanoineen. Liesituulettimen haluan ehdottomasti kattoon upotettuna, koska inhoan niitä katosta roikkuvia töröttäjiä. Nykyiseen liesituulettimeemme onnistun aina lyömään otsani. :D

Carina Bycry @carina_bycry

Kodinkoneet saisivat olla rosterisia (astianpesukone integroitu) ja tiskialtaat mustia. Uuni ja erityisesti astianpesukone täytyy olla työskentelykorkeudella. Meidän astianpesukone on hyvällä korkeudella, ja joskus kun jossain kyläpaikassa kumartelee lattiatasoon laittamaan astioita tiskikoneeseen, ymmärtää todellakin ergonomian tärkeyden! Uuniahan ei niin usein käytetä, mutta kivahan sekin olisi saada mukavalle korkeudelle. Mikroaaltouuni on vielä vähän kysymysmerkki. Toisaalta kiinnostaisi yhdistelmäuuni (olisi kätevää, kun tarvittaessa olisi kaksi uunia käytössä), toisaalta mietityttää sen näppäryys mikroaaltouunikäytössä. Joka tapauksessa sekin pitäisi saada järkevälle korkeudelle -- en voi ymmärtää miksi lähes kaikilla mikro on pään korkeudella (myös meidän keittiössä), jolloin lapset eivät ylety sitä käyttämään mitenkään, ja itsekin on vaarassa saada keitot päällensä, kun lautasta sieltä kurottaa! Yksi vaihtoehto olisi laittaa mikro ns. aamiaiskaappiin (piiloon, koska eihän se mikään silmänilo ole!), joka tuntuu olevan kovin suosittu ratkaisu nykyään. Tämän kuvan kaapissa ei mikroa tosin ole, mutta muuten on kivan näköinen kaappi!

Kuva: bungalow5.dk

Pistorasioita pitää olla paljon ja joka paikassa. ;) Mutta ei kuitenkaan välitilan seinässä!
Näin:

http://abodecasahome.blogspot.fi/?m=1
Tai sitten näin:

http://hemmahosoja.blogspot.fi

Luonnollisestikin keittiöön tulisi paljon tilavia vetolaatikoita ja vain jokunen (ylä)kaappi, laatikot kun ovat niin ylivoimaisia käyttömukavuudeltaan. Nykyisessä keittiössämme on liian vähän säilytystilaa ylipäätään, mutta erityisesti ärsyttää esimerkiksi se, että uunipellit on säilytettävä uunissa (josta ne pitää sitten nostaa johonkin pöydälle, kun uunia käytetään), koska ne eivät mahdu mihinkään muualle! Tulevaan keittiöön niillekin (ja muffinsipelleille, uunivuoille yms.) on oma paikkansa.
Jotenkin näin:

houzz.com
Tai näin:

http://www.thomasvillecabinetry.com

Ja entäs ne padat ja pannut ja kattilat? Jos niillekin keksisi jonkin näppärän säilytysratkaisun, ettei tarvisi nostella pienempää pannua, kun tarvitsee sen isomman pannun sieltä alta?

http://makecreatedo.com/2012/07/14/organizing-pots-pans-and-lids/

Ja lopuksi se tärkein ja suurin haave, jota ei yleensä suomalaisissa keittiöissä näe: RUOKAKOMERO. (Tähän paljon sydämiä!!)
Amerikkalaisia ruokakomerokuvia ihaillessani olen todennut, että valtavan suuren keittiön sijasta olisi vain niin paljon helpompaa ja selkeämpää, jos kuiva-ainevarastotuotteille (ne kahvipaketit ja jauhopussit ja alennuksesta hamstratut sokerikilot), mun lukuisille leivontavälineille (kymmenet pipari- ja kakkumuotit, kakunkoristelutarvikkeet ja -ainekset ym.) ja pienkoneille olisi oma sievä pieni "varastokoppi" keittiössä. Nykyisessä talossamme ne sijaitsevat mm. keittiön pöytätasoilla ja lastenhuoneen/eteisen/miehen työhuoneen kaapeissa. NIIN rasittavaa!
Ja siis katsokaa nyt tätä!!! (Lisää sydämiä!!)

https://www.containerstore.com/welcome.htm
Ja tätä:

https://www.containerstore.com/welcome.htm

Näihin turkoosisävyisiin ruokakomerounelmiin onkin hyvä päättää tämä postaus. :)


3 kommenttia:

 1. Jään mielenkiinnolla seuraamaan blogiasi, tuntuu osakseen olevan samat haaveet kuin minulla :)

  http://valkoinenkotineljalle.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kävit! Olen mäkin jo ehtinyt sun blogissa piipahtaa. Voidaan varastaa sit ideoita toisiltamme! Noita jääkaappipakastimia mekin ollaan vähän kateltu. ;)

   Poista
 2. Ihana että huomasin että bloggaat teidän rakennusprojektia! Seuraan! Samanlaisia toiveita täälläkin ja samanlaisia ideoita. Kiva nähdä miten te toteutatte omaanne. Itsekin olen piirtänyt jo useamman pohjan :)

  VastaaPoista