Sivut

keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Haaveiden kodinhoitohuone ja kuraeteinen

En väitä, että nuo otsikossa mainitut olisivat juuri ne huoneet, joissa haluaisin eniten aikaani viettää, mutta silti niiden suunnitteluun olen käyttänyt ja aion vielä käyttää melkoisesti aikaa! Nykyisessä talossamme on perinteinen(?) läpikulkukodinhoitohuone eikä kuraeteistä ollenkaan. Kun ostimme tämän talon, olin innoissani, kun meillä ylipäätään OLI kodinhoitohuone! No, se innostus ei kovin kauaa kestänyt ja sammui lopullisesti siinä vaiheessa kun syntyi ensimmäinen lapsi. Ehkä olen taas liian vaativainen, mutta olisihan se mukavaa jos pakolliset pyykkäys- sun muut hommat saisi tehtyä mahdollisimman helposti. Kodinhoitohuoneen tilantarvetta lisää se, että meillä se on myös koirien (tällä hetkellä koiran) "oma" huone. Tulevaisuudessa siellä saatetaan myös kasvattaa koiranpentuja. ;)

Tuleva kodinhoitohuoneeni (huomaa yksikön genetiivi) onkin tilava, avara ja kaunis (voi siellä sitten ihan ilokseen oleskella pyykkirumban parissa), eikä todellakaan pelkkä käytävä. Kaikelle on paikkansa ja tilansa, myös koiranpedeille! Lisäksi kodinhoitohuoneen yhteydessä on vaatehuone/varasto. Olen kuullut tosi monelta, että kätevintä ikinä on säilyttää kaikkien vaatteet kodinhoitohuoneessa, niin niitä ei tarvitse kärrätä ympäri taloa. Minulla on kyllä epäilykseni tämän suhteen (en jotenkin osaa kuvitella teini-ikäistä tyttöä, joka haluaisi mennä valitsemaan vaatteitaan alakerran kodinhoitohuoneeseen!), mutta ainakin lasten ollessa pieniä tämä voisi olla ihan kokeilemisen arvoinen asia. Vanhempien makuuhuonehan on meillä tulossa alakertaan, ja mielessä on käynyt kannattaisiko meidän vaatehuoneemme ja kodinhoitohuoneen vaatehuoneen olla yhteydessä toisiinsa, niin olisi helppo siirtää puhtaat (ja likaiset) vaatteet sitä kautta.

Jotenkin minua viehättää ajatus, että kodinhoitohuone ei olisi pelkkä pyykinpesuhuone, vaan siellä olisi muitakin toimintoja, esim. tila ompelukoneelle ja pöytä- ja säilytystilaa vaikkapa lahjapaketointia varten. (Tämä kuulostaa varmaan naurettavalta, mutta itse koen hirveäksi ongelmaksi lahjapaketointitarvikkeiden säilytyksen!)

decorhappy.blogspot.com

Hah! Joku muukin haluaa paketoida lahjat kodinhoitohuoneessa!

houzz.com

Ja taas se ergonomia! Koneet työskentelykorkeudella ja noi ulosvedettävät aputasot!!

http://www.homebunch.com/interior-design-ideas-112/

Kuivaustilat mietityttävät. Kaikkeahan ei voi eikä halua kuivata rummussa, ja ne liikuteltavat pyykkitelineet... Juu ei. Jonkinlaista henkariripustustilaa ainakin ja "oksia" myös? Kuivauskaapin nimeen vannoo moni, mutta itsellä ei ole mitään kokemuksia moisesta. Onko hintansa väärti?

Kodinhoitohuoneethan ovat yleensä aika tylsän näköisiä. Jotain väriä ja/tai hauskaa pitäisi keksiä sisustukseen. Ei ehkä nyt ihan näin hienoa:

http://www.decoratingyoursmallspace.com

Mutta miten olis joku kiva tapetti, vaikkapa koira-aiheinen? :)

http://interiordesigninfo.com


Ja sitten se kuraeteinen. Aah!
Muutama vuosi sitten kuraeteinen oli aika tuntematon käsite, mutta nykyään niitä tuntuu rakentuvan vähän joka torppaan. Meillä on ihan tilava eteinen, mutta silti vaatekaappi pursuaa takkeja, eivätkä kengätkään mahdu järkevästi mihinkään. Puhumattakaan siitä, että märät/kuraiset vaatteet/koirat pitää kiikuttaa kodinhoitohuoneeseen/pesuhuoneeseen, vaikkei sielläkään mitään niille tarkoitettua tilaa varsinaisesti ole. Mutta tulevaisuudessa ei ole näitä ongelmia! Meidän kuraeteiseemme tulee järjestely, joka on ehkä mahtavin kuningasidea ikinä. Valitettavasti ei ole minun keksimäni. Törmäsin siihen aikoinaan jossain sisustuslehdessä, ja äskettäin luin, että sama idea oli toteutettu  Koti rakennetaan tunteella -blogissa. Kyseessä on siis eräänlainen laajennettu kurasyöppö; kuraeteisessä osa lattiasta on alaslaskettu pari senttiä, ja tähän tilaan upotettu kuramatto. Tiedättekö? Sellainen, mitä näkee kauppojen tuulikaapeissa.

rovamatto.fi
Maton alla on tietenkin (erotuskaivollinen) viemäri, johon vedet ja kurat valuvat. Tätä mattoa kannattaa olla reilu ala, jolloin on runsaasti tilaa lasten ja lasten kavereiden jättää kengät (ja ne vaatteet, jotka siihen kuitenkin jäävät...) lojumaan ilman, että lattialle jää rumat jäljet kuivuneesta kuravedestä. Johonkin reunaan sitten käsisuihku ja seinään laatoitus, niin on pesupaikka saappaille ja koirille. Mä oon NIIN rakastunut tähän ideaan!

Toinen huippuidea (samasta sisustuslehden artikkelista) on ns. kansakoulun naulakot lapsille. Siis sellaiset, mitä narikoissakin käytetään. Henkareita on lapsille ihan turha yrittää saada käyttöön, ja tavalliseen seinänaulakkoon kasautuu vaatteita hankalasti päällekkäin. Ei kun ruuvataan "haaranaulakot" hyllyn alapinnalle lapsille sopivalle korkeudelle, ja tsadaa!
http://hyotykaluste.com
Sitten vielä helposti lähestyttävät laatikot ja kenkähyllyt, ja johan sujahtavat kaikki lasten vaatteet, kengät ja asusteet omille paikoilleen! Eiks joo? Toivossa on hyvä elää.

Kuraeteisessä säilytttäisiin myös vanhempien ulkoiluvaatteet, joten eteisen kaapissa olisi vain ns. paremmat päällysvaatteet ja sitten reilusti tilaa vieraiden takeille. Jos vaikka sitten ei tarvitsisi aina ennen vieraiden saapumista raahata isäntäväen takkivuorta jonnekin piilopaikkaan...

Vähän pelottaa, että kuinka iso siitä kuraeteisestä oikein pitäisi tehdä, kun haluaisin sinne tilat myös kausivaatteille, koirien hihnoille sun muille tarvikkeille, pyöräilykypärille jne. Lehtiartikkelin kuraeteisessä oli omalla ilmastoinnilla varustettu kaappi, jossa säilytettiin lätkäkamoja, mutta mieheni on sitä mieltä, ettei mikään ilmastointi pysty pitämään sitä lemua pois huoneesta. Meillä kuulemma lätkäkamat tullaan säilyttämään autotallin varastossa. ;)

Odotan jännityksellä mihin arkkitehtimme sijoittelee kuraeteisen ja kodinhoitohuoneen ovet. Haluan, että kuraeteiseen on kulku ulkoa normieteisen vierestä, ja kuraeteisestä pitää olla kulku kodinhoitohuoneeseen. Alunperin ajattelin, että kodinhoitohuoneesta olisi ovi ulos (sivupihalle), mutta arkkitehti ehdotti, että siellä ei olisi ollenkaan ulko-ovea, vaan kuraeteisestä olisi toinenkin käynti ulos (sivupihalle), jolloin mitään likaista (koirat, lapset, isäntä?) ei tulisi suoraan ulkoa kodinhoitohuoneeseen. Toisaalta haluaisin oven myös kuraeteisestä normieteiseen, mutta sitten siellä olisi jo neljä ovea!! No, kohta pääsen tätä yhtälöä pyörittelemään, kun saadaan ekat luonnokset.

2 kommenttia:

  1. Itse haluan kuivauskaapin kodinhoitohuoneeseen tai kuraeteiseen. Talvikamat -kengät ja -haalarit sekä kuravaatteet yms on niin kätevä kuivattaa siellä nopeastikin. Suosittelen ellei jo jotain parempaa ratkaisua ole keksitty 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti pistetään kuivauskaappi harkintaan! :)

      Poista