Sivut

sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Yleistä pohdintaa rakennusprojektista

Olemme asuneet nykyisessä talossamme yli seitsemän vuotta. Tässä ajassa on tullut huomattua kaikenlaisia epäkohtia, joita tietenkin haluamme välttää tulevassa kodissa. Toisaalta taas on todettu, mikä toimii arjessa. Itselleni tärkeimpiä tiloja ovat tietenkin keittiö, kodinhoitohuone ja eteinen -- niissä kun se arjen pyöritys enimmäkseen tapahtuu. Näissä tiloissa myös kaikki ongelmakohdat ärsyttävät erityisen paljon (esim. meidän keittiössä liian kapea pöytätila lieden ja tiskialtaan välissä!).

Meillä taloprojektin vastuualueet jakautuvat selkeästi (ja perinteisesti?); mies pähkäilee talon rakenteeseen ja tekniikkaan liittyvät asiat, minä pohjaan ja sisustukseen liittyvät. Todennäköisesti blogia kirjoittelen enimmäkseen minä, mutta sitten kun päästään oikeasti rakentamaan, saa mies tarinoida niistä hommista.

Tällä hetkellä odotamme siis arkkitehdin luonnoksia. Kun piirustukset saadaan jotakuinkin valmiiksi, alkaa tarjouspyyntöjen lähettely. Taustatutkimusta on jo tehty, ja mies on esimerkiksi kartoittanut eri talotehtaiden taloudellisia tilanteita. Lähialueilla ollaan käyty jokusissa talonäyttelyissä, ja netistä tietysti löytyy sekä ruusuja että risuja lähes kaikista talofirmoista. Ennen arkkitehdin hankkimista ehdittiin jo parille edustajalle jutellakin.

Meille on tulossa puutalo. Mies olisi kovasti halunnut kivitaloa, mutta kun meille selvisi puu- ja kivitalon hintaero tämän kokoluokan talossa, oli siitä ajatuksesta luovuttava. Koko syksy ollaan pähkäilty muuttovalmiin ja sisustusta vaille valmiin välillä. Nyt alkaa kuitenkin olla aika selvää, että sisustusta vaille valmis lienee sopivampi vaihtoehto. Meillä on niin tarkat toiveet esim. pintamateriaaleja koskien, että talotehtaiden valikoimista tuskin sopivia löytäisimme. Olemme kuulleet paljon negatiivista siitä, miten hankalaa ja kallista yleensä on, jos haluaa jotain muuta kuin mitä tehtaan perusvalikoima tarjoaa. Lisäksi miestä epäilyttää talotehtaiden työnjälki, koska lähes kaikissa talonäyttelyissä, joissa olemme käyneet, on ollut jotain huomautettavaa pintojen viimeistelyssä, kuten irvistäviä lattialaattoja tai pätkistä koottuja kattolistoja (yyh!). Miehellä on tuttavapiirissä tunnetusti hyvää työtä tekeviä alan ihmisiä, ja itselläänkin pysyy tarvittaessa vasara kädessä, joten lisävaivasta huolimatta sisustusta vaille valmis ratkaisu houkuttaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti