Ajattelin blogiin kirjoittamisen olevan Rouva A:n heiniä, mutta niinpä vain uskallauduin itsekin naputtelemaan Omenan näppäimistöä projektimme tiimoilta.
Otsikon mukaiset asiat ovat nyt pohdinnan alla ja vielä osin hahmottumassa. Google on ollut ahkerassa käytössä selvitellessäni eri rakenneratkaisujen eroja. Melko varhaisessa vaiheessa kivitalo jäi vaihtoehtona pois sen merkittävästi suuremman rakennuskustannuksen takia. Puutalotoimittajat jakautuvat pääosin kahteen kastiin rakennustapansa perusteella - joko elementtirakentajiin tai pre-cut (paikanpäällä valmiiksi sahatusta materiaalista) rakentajiin. Niin paljon kummastakin tyylistä on puolesta ja vastaan kirjoituksia, että lopullisen ratkaisun taitaa tehdä meidän tapauksessa hinta -- ei rakennustapa. Tässä mielenkiintoinen opinnäytetyö pre-cut ja elementtitalojen rakennuskustannusten vertailusta. Ja tässä linkki PRKK:n sivuille, jossa puurakentamisen eri vaihtoehtoja käsitellään.
Eristeratkaisuista esiin on noussut kolme vaihtoehtoa: 1. Mineraalivilla + muovi höyrynsulkuna, 2. Ekovilla + "hengittävä" höyrynsulku, 3. Mineraalivilla + uretaanilevy höyrynsulkuna. Eniten minua on viehättänyt Ekovilla-ratkaisu hengittävyytensä takia, mutta todellisuudessa tuo "hengittävyys" asettanee kohtuuttomia vaatimuksia käytettäville kodin pintaratkaisuille maaleineen ja tapetteineen. Pitää kuitenkin selvittää asiaa tarkemmin. Perinteisessä villa+muovi -ratkaisussa arveluttaa aikojen saatossa väistämättä höyrynsulkumuoviin tulevat reiät, joista sitten lämmin ja kostea huoneilma punkeaa eristeeseen. Kuinka kovaa tuo virtaus lämpimästä huoneilmasta kohti ulkovaippaa sitten on, kun talossa on koneellinen ilmanvaihto, joka ainakin teoriassa pitää talon koko ajan alipaineistettuna? Uretaani höyrynsulkuna tuntui aluksi erittäin hienolta ratkaisulta, sitten googlasin sen olemattomista äänieristysominaisuuksista, ja meinasin jo karsia sen mahdollisuuksien joukosta. Uretaanin lisäksi seinissä on kuitenkin reipas villaeristys, joten eiköhän sitä äänieristystä ole tässäkin ratkaisussa.
Ilmanvaihtokoneita ja niiden ominaisuuksia olen googlannut myös ahkerasti. Haluaisin tunnetun toimittajan ilmanvaihtokoneen riittävän suurella teholla, jotta normaalikäytössä puhaltimet eivät pinnistelisi täydellä teholla ja tarvittaessa saisi tiloihin reippaan ilmanvaihdon kun talossa on esim. vieraita. Lisäksi haluan ilmanvaihtokoneeseen maalämpöön liitettävän viilennys/lämmitysyksikön. Kiehtovia lisävarusteita ovat huoneisiin sijoitettavat hiilidioksidi- ja kosteusanturit, joiden mukaan ilmanvaihtokone säätää tehoaan automaattisesti. Myös pari kertaa vuodessa vaihdettavien suodattimien hinta ja saatavuus ovat tärkeitä valintakriteerejä. Tässä suhteessa esim. saksalaiset laatuvehkeet taitavat jäädä listalta pois. Tässä vaiheessa suomalaisista valmistajista minulla on kaksi suosikkia, Enervent ja Vallox. Googlettamalla selvisi, että Suomessa on useampikin IV-konevalmistaja, mutta niiden nettisivut ovat niin ankeat, että mielikuva niistä on muodostunut jo negatiiviseksi. Ilmeisesti sopimukset talotoimittajien kanssa pitävät näiden pajojen tilauskannan tavoitetasolla ja uusia asiakkaita ei ainakaan internetin ihmeellisestä maailmasta olla tavoittelemassa.
Alusta alkaen on ollut selvää, että taloomme tulee maalämpö vesikiertoisella lattialämmityksellä. Lämpöpumppuun on pystyttävä liittämään kolme eri piiriä: talo, autotalli ja uima-allas. Lisäksi vaatimuksena on maaviilennys IV-koneen kautta tai omalla konvektorilla, ja IV-koneen lämmitysyksikkönä tulisi olla maalämpöön kytketty vesipatteri. Näillä vaatimuksila arvioin kaivon tarvittavaksi syvyydeksi vähintään 150 metriä ja koneen tarvittavaksi tehoksi vähintään 8 kW. Arvio saattaa olla toki pahasti pielessä. Koska haaveissa on myös kylpyamme, vaatinee yhdistelmä erillisen suuren lämminvesivaarajan. Vaihtoehtoja netistä kahlatessani olen mieltynyt Thermian, Niben ja Wiessmannin laitteisiin ja nimen omaan muuttuvanopeuksisella kompressorilla varustettuihin, ns. invertterimalleihin. Näille kun luvataan enemmän käyttöikää ja parempaa hyötysuhdetta. Ainakin ilmalämpöpumppumaailmassa invertterikompressorit ovat osoittaneet paremmuutensa. Lattialämmityksessä näyttää olevan kaksi suurempaa toimittajaa: Warmia ja Nereus. Toistaiseksi en ole löytänyt niiden välillä merkittäviä eroja. Tässä linkki mielestäni selkeästi kirjoitettuun maalämpöpumpun valintaoppaaseen.
Talotoimittajista minulla on ristiriitaisia tuntemuksia. Googlettamalla näistä löytyy pääsääntöisesti kaikista enemmän negatiivista kuin positiivista palautetta. Toki palautteita lukiessa pitää olla lähdekriittinen kuten kaikkea nettikirjoittelua lukiessaan. Joskus negatiiviset palautteet ovat kuin hotelliarvosteluja lukiessa. Valitetaan oman virheellisen huonevalinnan johdosta hotellia, vaikka syy on itsessä. Lisäksi arvostelujen joukossa on sekä kilpailijoiden harjoittamaan perusteetonta mustamaalamista sekä talotoimittajan itsensä harrastamaa piilomainontaa. Talotoimittajien myyntityössä on kyllä parantamisen varaa ja paljon. Kokemukset ovat sen verran negatiivisia tässä vaiheessa, että tarjouspyyntöjä tulevaisuudessa lähetellessäni pitää varautua siihen, että vastauksia tulee vain 50 % tarjouspyynnöistä. Tällaiset kokemukset minulla on nyt ollessani yhteyksissä muutamiin talotoimittajiin ja kysellessäni mahdollisuutta kartoittaa tulevaa projektiamme yhdessä potentiaalisen toimittajan kanssa. Lähes kaikki, joilta olemme tilanneet esitteet, ovat soittaneet taloesitteen tilaamisen jälkeen. Tuntuu kuitenkin siltä, että myyjillä on edessään sähköinen lista, johon laitetaan ruksi sen jälkeen kun on soitettu esitteen tilaajalle. Monen osalta homma on jäänytkin tähän ensimmäiseen soittoon. Useamman kanssa olen sopinut, uuden soittoajan ja sanonut selvittäväni muutaman asian sitä ennen. Koskaan kuitenkaan uutta yhteydenottoa ei ole tullut. Toinen minua harmittava asia on, että useimmat talomyyjät eivät omista rakennusalan kokemusta laisinkaan vaan ovat (olevinaan) enemmänkin myyntityön ammattilaisia. Minua ainakin hävettäisi myydä tuotetta, josta tietäisin vähemmän kuin tunnin netissä talotoimittajan nettisivuilla surffannut asiakas. Ei vakuuta ei.
Pitkän aikaa olen suunnitellut pyytäväni talotoimittajilta kahta eri tarjousta, toinen sisustusta vaille valmiista paketista ja toinen avaimet käteen -paketista. Nyt kierrellessäni useita asuntonäyttöjä, en uskallalla pyytää avaimet käteen -tarjouksia. Niin karmeata viimeistelyjälkeä taloissa on havaittavissa. En ymmärrä, miksi talotoimittaja kutsuu ihmiset katsomaan valmista taloa, jossa on selkeitä puutteita tai virheitä viimeistelyssä. Ei ole minun silmissäni ainakaan hyvää mainosta. Lisäksi selitykset: "Talo on käsityötä, ei se mikään auto ole." "Nämä ovat ihmisen tekemiä - ihminen tekee virheitä." "Nämä tullaan korjaamaan takuutyönä, korjaus ei luonnollisesti maksa asiakkaalle mitään." jne. jne. Hintakilpailu on ilmeisesti mennyt niin kovaksi, että tehdään halvimmalla mahdollisella tavalla tietäen, että laatu ei ole tarvittavalla tasolla. Lasketaan tarkkaan, että on edullisempaa tehdä sinne päin ja käydä korjaamassa myöhemmin, koska osa asiakkaista ei koskaan reklamoi vaikka reklamaation aihetta olisi. Lisäksi osalla toimittajilla pystystysporukat ja sisustusporukat ovat mitä milloinkin ja tietyn porukan saaminen omaan projektiin on vaikeaa tai mahdotonta. Osasyynä tähän viimeistelemättömien talojen näyttöihin on varmaan mainostetut "yhdellä sopimuksella muuttumaton hinta ja sovittu muuttopäivä." Mieluummin luovutetaan hutiloitu lopputulos sovitussa ajassa kuin mentäisiin sopimussakkoihin toimituksen myöhästyessä. Korjataan sitten keskeneräinen jäljestä päin reklamoinneilla sen sijaan että tehtäisiin kerralla valmista. Näistä seikoista johtuen haluan valita itse niin sisustusmateriaalit kuin niiden asentajatkin. Tiedän, ettei säästöä näin tehdessä juurikaan synny, mutta ainakin tiedän, että ammattilaiset ovat töitä tekemässä. Reklamointi tuntuu lähtökohtaisesti vaivalloiselta, enkä haluaisi näistä asioista alkaa taistelemaan heti muuttopäivästä alkaen.
Lisäksi näissä "avaimet käteen" ratkaisuissa on sellainen "ukotuksen" maku, mitä nyt olen muiden blogeja lukenut ja talotoimittajien myyjiä kuunnellut. Pintojen ja kiintokalusteiden vaihtaminen on puheiden mukaan aina "täysin vapaata" toki hetken tivattua käykin selväksi, että vaihto onnistuu, mutta ensin lasketaan erilaisia naurettavia hyvityshintoja tarjotusta kalusteista jotka sitten korvataan ovh-hintaisilla vaihtokalusteilla. Sitten selitellään uskomattomia tarinoita esim. WC-tilojen ja suihkujen kiintokalusteista, jotka eivät sitten olekaan vaihdettavissa vaan tilattava yhdeltä ja ainoalta (kalliilta) toimittajalta takuuasiaoihin vedoten.
Yhtenä ehdottomana vaatimuksena talotoimittajalle on toimittajan vakavaraisuus. Suomen Asiakastiedon verkkosivulla voit syöttää talotoimittajan nimen hakukenttään ja saat vastauksen edellisten vuosien tilinpäätöstietoihin, jotka ovat esitettynä selkein taulukoin ja numeroin. Näistä kannatta tarkastaa mm. omavaraisuus ja tulos. Negatiivista tai nollatulosta tahkonneet yhtiöt, joiden omavaraisuus on reippaasti pakkasella (eli velkaa pääomaa enemmän), karsiutuvat mahdollisista talotoimittajistamme pois. Jokainen tekee näiden suhteen luonnollisesti omat ratkaisunsa ja suhteuttavat riskin mahdollisesti halvempaan kokonaishintaan. Riskinä on kuitenkin, että tällainen toimittaja joutuu laittamaan lapun luukulle kesken projektin ja silloin "avaimet käteen" muuttuu "avaimet painajaiseen" -toimitukseksi.
Myöhemmin sitten lisää näistä asioista, kun projektimme pääsee vauhtiin.
Hyvä postaus. Tuo toimittajan vakavaraisuus onkin tärkeää! Meillä oli kova työ aikoinaan rakentamisessa. Kaikki sujui kuitenkin hyvin, ilman kovin suuria muutoksia matkassa. Nyt täytyykin seuraavaksi keskittyä enemmän huoltoasioihin, on nimittäin sen aika tullut. Ainakin ilmanvaihtokone täytyisi huoltaa. https://www.ilma-ahti.fi/ilmanvaihto
VastaaPoista