lauantai 22. huhtikuuta 2017

Koiraperheen koti

Viimeisten 30 vuoden aikana olen elänyt vain yhden vuoden koirattomana. Tällä hetkellä taloamme karvastaa ruskea labradorinnoutaja Ansa, 6 v (linkki Ansan blogiin). Vielä muutama kuukausi sitten meillä oli myös nuorempi labradori Ihku, jonka suureksi suruksemme menetimme äkillisen sairauden takia joulukuussa. Uusi pentu (myöskin labradori) on hankintalistalla, mutta vasta ensi vuonna, kun taloprojekti on saatu päätökseen.

Ihku ja Ansa

Taloa suunnitellessa myös koira-asukkaat on otettu huomioon. Tarkoitus on, että koirat oleskelevat lähinnä alakerrassa, tosin nähtäväksi jää kuinka hyvin tämä lopulta toteutuu. Lattiamateriaaliksi oleskelutiloihin olemme kaavailleet vinyyliä, osaksi hinnan, osaksi koirankynsiystävällisyyden takia. Kosteampiin tiloihin tulee laattalattia.

Kodinhoitohuone toimittaa myös ns. koirahuoneen virkaa. Sinne on piirustuksissa varattu tila koirien "sohvalle". Ei tilaan oikeasti sohvaa tule, mutta pedit kuitenkin. Kiintokalusteisiin on suunniteltu työtason alle tyhjä tila, jossa asuu lattialla vesikuppi (näiden lörppähuulikoirien kanssa ei käy mielessäkään laittaa kuppia esim. keittiöön). Pöytätason alle ajateltiin laittaa ritilähylly, jossa ruokakupit säilytetään ruoka-aikojen välissä. Viereisestä alakaapista tulee ulosvedettävä, ja sinne laitetaan koiranruokasäiliö. Kodinhoitohuoneen oviaukkoihin tulee koiraportit, joten tarpeen vaatiessa koirat voidaan sinne sulkea esimerkiksi niiden jäädessä yksin (pennun/nuoren koiran tuhotöiden minimoiminen) tai koirapelkoisten vieraiden saapuessa. Tulevaisuudessa kodinhoitohuone voi myös tarvittaessa toimia pentuhuoneena. ;) (Ansalla ei enää pentuja teetetä, mutta ehkä sitten joskus jollain toisella koiralla.)

Kuva: Esan Levykaluste


Kuraeteisen halusin kodinhoitohuoneen välittömään läheisyyteen osaksi juuri koiralähtöisistä syistä. Koirat voidaan ottaa sisään kuraeteisen ovesta, ja kuratassut on helppo tarvittaessa huuhtaista pesupaikalla. Hihnat, pannat ym. tarvikkeet säilytetään kuraeteisessä. Kuraeteisen ovesta koirat voi päästää suoraan "koirapihalle" (talon itäpuoli), joka on tarkoitus aidata vähän vahvemmin. Koko tontti tien puolta (pohjoinen) lukuunottamatta on kyllä tarkoitus aidata, mutta koirapiha vielä erikseen. Tänne ei myöskään tule nurmikkoa tai isompia istutuksia, vaan hiekka/sorapinta, joka on helppo siivota ja joka ei turmellu pissalänteistä.

Arkkitehtitoimisto Taso Oy

3 kommenttia:

  1. Hyvä suunnitelma tuo erillinen koirapiha. Tuleeko teille muuten erikseen tarhaa vai tuleeko tuosta aitauksesta niin järeä että voi koirat jättää sinne rauhallisin mielin? Juuri havahduin että pitäiskö kuitenkin rakentaa tarha, vanhan kodin tarha oli kesäaikaan paljon käytössä, kun koirat oli työpäivät siellä. Tuommoiselle koirapihalle ei ole oikein mitään sopivaa paikkaa vaan muuten täytyy tontti kevyesti aidata ympäriinsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tule tarhaa, enkä vielä ihan tarkalleen tiedä kuinka järeät aidat tuohon itäpuolelle laitetaan. Ansa ei viihdy ulkona yksikseen (tai siis ilman mammaa...), vaan tulee vähän ajan kuluttua haukkumaan oven taakse. Eli varsinaiseen tarhakäyttöön tuskin takapiha tuleekaan.

      Poista