Sivut

maanantai 22. tammikuuta 2018

Betonitilinpäätös

Viimeisetkin betonilaskut ovat saapuneet, joten on aika tehdä tilinpäätös betonin osalta. Alunperin pyysin ensin Rakennuspalvelu Hirviniemeltä arviota betonin menekistä tulevaan taloomme, koska itselläni ei ollut minkäänlaista aavistusta saati osaamista laskea betonin menekkiä. En edes tiennyt, että niitä pitää tilailla eri lajeja anturoihin, lattiavaluihin, seiniin ja ontelolaatan juotosvaluihin.

Pasi antoi minulle nopean ja karkean arvion betonin menekistä toivottuine laatuineen ja arvioituine valukertoineen. Sitten laadin reippaasti tarjouspyynnöt ja lähetin ne muutamille lähialueen betonintoimittajille. Tarjousten vertailun hankaluudesta kirjoitinkin jo aikaisemmin tässä blogissa otsikolla Betonitoimittajan valinta.

Betonitoimitusten alettua piti esim. uima-altaan valuun tilata pienempiä eriä kuin tarjouksessa oli pyydetty, joten tarjouskilpailun voittaja Viitasaaren Betoni soittelikin heti alkusyksystä, että tarjotut summat (sisältää kuljetuksen ja pumppauksen 1. tunnin) eivät päde sitten näissä puolen kuorman tilauksissa. Ymmärsin yskän ja sanoin, että laskutatte vajaakuormista sitten pumppauksen ja kuljetuksen myös.

No mitä sitten laskettiin menekiksi, ja paljonko betonia sitten meni? Tarjouspyynnöissä oli laskettuna betonia yhteensä 106 m3, todellinen menekki oli 110 m3 jakautuen seuraavasti:
  • Anturat, 13,5 m3
  • Lattiavalut (alakerta, yläkerta ja autotalli), 30,5 m3
  • Uima-allas 5 m3
  • Harkkoseinät (talo ja autotalli) 61 m3
Osa betoneista tuli huokoistettuna ja siitä meni pieni lisämaksu. Samoin myöhemmin syksyllä tulleissa erissä oli betonin lämmityksen lisämaksu. Viimeisen erän tilaukseen Viitasaaren Betoni ei pystynyt enää betonia toimittamaan, koska he laittavat putiikin talvikuukausiksi kiinni. Pelon sekaisin tuntein käännyimme kilpailutuksessa hopealle tulleen Vammalan Betonin puoleen, josko he äkkäisivät tilanteen ja laittaisivat vähän hävityn kilpailun tuomaa lisäähintaa tietäen, ettei Viitasaari toimita talvella. Pelko oli turha, sillä he toimittivat ensiluokkaista tavaraa kesällä antamansa tarjouksen linjassa.

Vammalan betonin "kura" oli rusehtavaa. Siisitiä jälkeä saatiin silläkin.
Betonitoimitukset tulivat aina sovitusti ja jopa tuntien varoitusajalla tontille. Voin varauksetta suositella Viitasaaren Betonia kanssarakentajille. Samoin peukalo nousee Vammalan Betonille. Suuri kustannustekijä betonitoimituksissa on etäisyys tehtaalta tontille. Hyvä betonitoimittaja löytyy mielestäni seuraavilla kriteereillä: 1. Lähellä rakennuspaikkaa. 2. Joustavat (lue nopeat) toimitusajat. 3. Selkokielinen hinnoittelu.

Halvalla saa harvoin kuitenkaan hyvää. Meidän tapauksessamme kävi kuitenkin tuuri; Tehdas oli lähellä, toimitus erittäin joustavaa ja betonin hintakin oli halvin (myös verrattaessa muihin ilman kuljetuskustannuksia).

Mitä 110 kuutiota erilaatuisia betoneja kymmenillä ajokerroilla tuntien pumppauksineen sitten maksoi? Omaan exceliin olin laskenut tarjoukset 106 m3:llä (Hirviniemen arvio kokonaismenekistä). Aika hyvin osasi Pasi arvioida. Anturoiden valuarvio toteutuneesta heitti vain 0,5 m3 ja seinien kokonaisbetonitarve vain 1 m3.

Arvioitu summa 106 m3 betoneista oli halvimmalla toimittajalla 13440 €. Lopullinen hinta toteutuneella 110 m3:lla oli 15739 € sisältäen kaiken rakennusbetonin lisämaksuineen. Tarjouksesta poiketen loppusummaa nostivat pari ylimääräistä tuontikertaa, 4 m3 enemmän betonia kuin tarjouksessa sekä betonin lämmitys- ja huokoistuslisät. Talon betoneihin olin budjetoinut kuitenkin vähän reilummin, 18 000 €, joten siinä mielessä budjetin alittaminen oli betonien osalta mieluinen yllätys. Muutenhan tässä on ollut melkeinpä pelkkiä budjetoitujen summien ylittämisiä tähän saakka tämä rakentaminen, joten jo vaihtelunkin vuoksi pienoinen alitus oli tervetullut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti