Oliko prosessi helppo ja kevyt? No ei ollut. Hevi-kivitalot tarjosi toimituspakettiin mukaan HR-ikkunoita (malliston kärkipään tuotteet "olemattomalla" U-arvolla 0,55) ja jämerätekoisia Isoniemen termoluokan ovia. En ollut aikeissa vaihtaa niitä paketista mihinkään. Sitten avasin "pandoran lippaan" ja tiedustelin paljonko saisin hyvitystä, jos vaihtaisin ikkunat suuremman U-arvon ikkunoihin. Tämän jälkeen innostuin pyytämään tarjousta tässä lähellä olevalta ikkunatehtaalta, HIT-ikkunoilta, ikään kuin referenssiksi paketin mukana tuleville laseille. Nopeasti tarjouksen saatuani kilpailutuksen näennäisestä vaivattomuudesta innostuneena lähetin tarjouspyynnön Pihlalle. Nälkä kasvoi syödessä ja yhtäkkiä huomasin vertailevani 10 eri ikkunavalmistajan tarjouksia. Päätin laajentaa tarjouskilpailun koskemaan myös asuntomme ovia ja "soppa" olikin valmis. Tarjouspyyntöjen tarkentaminen ja päivitettyjen tarjousten vertaaminen oli yllättävän rasittavaa puuhaa. Ja varmaan myös ikkunatehtaiden tarjouslaskijat tunsivat kohdallamme samoin laskiessaan esim. viidettä kertaa uutta tarjousta meille.
Saimme tarjoukset (ja useammat versiot niistä) kaikilta toimittajilta, joille tarjouspyynnön lähetimme. Kilpailutuksessa mukana olivat HIT, Pihla, Alavus, HR, Piklas, Skaala, Domlux, Tiivi, Lammin ja Klas1. Tässä vaiheessa kiitokset kaikille yllämainituille firmoille, jotka käyttivät aikaansa sorvatessaan tarjousta mielemme mukaiseksi. Kaikki Tiiviä lukuunottamatta vieläpä turhaan. Lopulta usean kierroksen jälkeen tarjoukset saatiin vertailukelpoisiksi ja ehkä hieman yllättäenkin hintapyyntö paketista erosi toimittajien välillä vain vähän.
Mikä sitten kallisti vaakakupin Tiivin tuotteisiin? Tiivi vastasi erittäin nopeasti sähköpostikyselyihin, nettisivut olivat raikkaat sekä informatiiviset, myyjä oli hienosti ajan tasalla vaatimustemme ja toivomustemme suhteen osaten tarjota meille oikeanlaisia tuotteita. Meitä erityisesti viehätti moderni ulkonäkö, joka korostui Kristalli-sarjan avattavissa piilosaranoin ja modernein sisäpuiteleikkauksineen varustelluissa, tyylikkäät intergoidut sälekaihtimet sisältävissä ikkunoissa. Toinen tärkeä ominaisuus oli, ettei ikkunoiden ja ovien valitulla ulkovärillä (musta) ollut vaikutusta pitkään takuuaikaan (mm. Kristalli-sarjan ovilla on 15 vuoden suoranapysymistakuu). Tällainen on ulko-ovemme. Tiivi tarjosi myös Yale Doorman -älylukkojen asennusta kohtuuhintaan suoraan tehtaalta Kristalli-sarjan oviin. Ranskalaisen parvekkeen oveksi tarjottiin kippi-toiminnolla varustettua, integroitavalla lasikaiteella varustettua mallia, jota emme edes tienneet olevan olemassakaan. Nyt tiedämme ja meille on tulossa sellainen.
Rehellisyyden nimissä on todettava, että ennen tarjouspyyntöjen lähettämistä meidän olisi pitänyt selvittää huomattavasti tarkemmin, mitä ominaisuuksia haluamme ikkunoiltamme ja oviltamme - näin olisimme säästäneet sekä omaa että ikkunatehtaiden tarjouslaskijoiden aikaa. Yksi toimittaja karsiutui sen tähden pois, ettei sen avattaviin ikknoihin voinut laittaa ikkunalasien väliin itegroitavia sälekaihtimia. Tämän toki hoksasin vasta kolmannella tarjouskierroksella. Toinen karahti taas siihen, ettei voinut tarjota mustille oville takuuta ollenkaan. Eräs toimittaja karsiutui kiinteiden ikkunoiden sisäpuoliseen ikkunalistoitukseen ja joku vanhanaikaisiin koristeleikkauksiin avattavien ikkunoiden sisäpuitteissa. Nämä olisi voinut karsia pois jo ahkeran googlettamisen seurauksena (ottaen huomioon, että olisimme muka tienneet alusta alkaen mitä etsimme).
Alle olen listannut asioita, jotka olisi hyvä selvittää itselle ennen ensimmäistäkään tarjouspyynnön lähettämistä (olisi kannattanut tehdä myös omalla kohdallamme kunnolla):
- Mikä on haluttu ovien ja ikkunoiden karmisyvyys? Tällaisessa 350 mm EPS-valuharkossa sen tulisi olla mielellään yli 200 mm. Jos otat esim. ulko-oven molemmin puolin ikkunat, varmista että karmisyvyydet "stemmaavat"varsinkin, jos otat ikkunat ja ovet eri toimittajalta.
- Minkä kokoisia ikkunoita halutaan? Rakennuslupakuva on hyvä lähettää tarjouspyynnön mukana (ja mielellään sellainen, minkä aukkojen kokojen merkinnöistä saa selvän)
- Mitkä ikkunat haluat avattaviksi ja mitkä saavat olla kiinteitä?
- Millaiset sälekaihtimet haluat ikkunoihin? Integroidut yhdellä pyöreällä säätönupilla vai ikkunan ulkopuolella roikkuviin pölynkerääjiin? Ja väri?
- Minkä U-arvon ikkunat ja ovet laitetaan? Kaikki ovat nykyään 1,0 tai alle, joten pienen lämpöhävikin tuotteista on joka tapauksessa kysymys.
- Mihin ikkunoihin laitetaan auringonsuojalasitus ja mihin huurtumisenestopinnoite? Entä tuleeko äänieristyslasitusta tai itsepuhdistuvaa lasitusta?
- Saako kiinteissä ikkunoissa olla sisäspuolinen lasituslista vai onko lasielementit oltava upotettuna karmiin?
- Millainen leikkaus avattavien ikkunoiden sisäpuitteessa tulee olla? Moderni suora vai koristeellisempi pyöristetty/pykälletty reuna?
- Tuleeko avattavissa ikkunoissa olla piilosaranat (tällä vaihtoehdolla toimittajat rajautuvat kahteen)?
- Mitkä ikkunat tarvitsevat 6 mm turvalasituksen (alle 70 cm korkeudella olevat, myös ulkopuolelle jos esim. terassi tai oleskelupiha)?
- Mitkä ikkunat tarvitsevat putoamisvaaran vuoksi laminoidun lasituksen?
- Minkä väriset ikkunat ja ovet tulevat? Onko ulkopuoli ja sisäpuoli eri väriset? Tuleeko perusvalkoinen (kellertävä listavalkoinen), mikä näyttää esim. paperivalkoisen seinän vierellä karmealta vai oletko valmis maksamaan lisähintaa erikoissävyistä?
- Tuleeko oviin älylukkoja? Voiko niitä ylipäätään asentaa tarjolla oleviin oviin?
- Tuleeko erikoiskorkeita ovia (useilla korkein ovi on 2290 mm)?
- Mihin tarvitaan palo-ovet ja -ikkunat (nämä on muuten ainakin tuplat normaalituotteita kalliimpia)?
- Pitääkö ikkunoiden läpäistä kännykkäsignaalia (tällä vaihtoehdolla toimittajat rajautuvat yhteen joka ei toistaiseksi tarjoa ominaisuutta kuin 1,0 U-arvon avattaviin ikkunoihin)?
- Tuleeko ranskalaista parveketta? Pitääkö olla integroitu kaide?
Tuosta on sitten helppo luoda excel-taulukko, johon voi sitten laittaa noita vaatimuksia ehdottomina tai sitten pisteytettyinä. Taulukosta saa karsittua nopeasti ehdottomat vaatimukset täyttämättömät tarjokkaat. Sen jälkeen voi laittaa tarjoukset saatujen pisteiden mukaiseen paremmusjärjestykseen ja ottaa rinnalle hintatarkastelu. Näin menetellen taulukosta "pullahtaa" voittaja esille ikään kuin itsestään ja rakennuttajan aikaa säästyy paljon tähdellisempään työhön kuten esim. pistorasioiden ja valokatkaisimien valkoisen värisävyjen kartoittamisen 😊.
No kannattiko voimat syönyt, heppoisilla lähtötiedoilla aloitettu kilpailutusprosessi? Puhtaasti rahan säästämisen kannalta ei, mutta prosessin aikana täsmentyi hienosti millaisilla ominaisuuksilla ja minkä näköiset ovet ja ikkunat haluamme. Ja sellaiset myös saamme. Tässä vaiheessa sanon että ehdottomasti kannatti.
Kannattaa myös tarkistaa, minkä värisiä lasituslistoja (esim. kiinteissä ikkunoissa ja parvekeovissa ikkunaelementtien väliin tuleva lista) ja tiivistevärejä on saatavilla. Ettei tule vakioharmaita kuten meillä meinasi käydä.
VastaaPoista