Sivut

tiistai 4. heinäkuuta 2017

Betonitoimittajan valinta

Betonia elikkäs kuraa. Sellaista pitäisi tontille saada ja vielä useampaan kertaan. Ja useampaa laatua. Ei muuta kuin pääurakoitsijalta kysymään, että minkämoista "kuraa" tarvitaan, kuinka paljon ja milloin olisi arvioitu toimitus. Hirviniemi loihti nopeasti vastauksen lisäämällä kuutiomäärien perään kovuus- ja notkeuslukuja. Lisäksi  Pasi laittoi "hihalyysiin" perustuen, montako kertaa tontille mitäkin laatua toimitettaisiin ja kuinka kauan pumppuauto "laulaisi" per kerta.

Näillä lähtötiedoilla laitoin tarjouskyselyn kolmelle toimittajalle. Rudukselle, Vammalan Betonille ja Viitasaaren Betonille. Kaikilta tuli hienosti vastaukset viikon sisällä tarjouspyynnöstäni. Vieläpä eriteltynä kuutiohinnoittain, pumppaustaksoineen ja kuljetuskustannuksineen. Rudus pisti vielä esimerkkilaskennat parista erästä sisältäen kaikki kustannukset. Hienosti ajateltu!

Sitten aloin vertailemaan tarjouksia ja saman tien muljahti sormi suuhun. Miten betonin hinnoittelusta on tehty näin jumalattoman vaikeaselkoista touhua. Työläimpänä selvitettävänä oli Rudus, jonka tarjous sisälsi kuutiohinnat eri betonilaaduille, sitten erikseen kuljetuskustannukset (toki eri taksat erikokoisille autoille) ja sitten pirullisen vaikeasti vertailtavissa oleva pumppaustaksa; ensimmäiselle 30 minuutin pumppaukselle kiinteä taksa ja sen jälkeen aina alkavalta 5 minuutilta oma hintansa. Ja luonnollisesti kaikki hinnat ilman alvia. Iso firma on näköjään siirtänyt tarjouslaskennan kuluttajalle. No ei auttanut mikään. Kaikki matemaattiset kykyni äärimmilleen pinnistäen sain kuin sainkin luotua laskentataulukon, johon syöttämällä betonimääriä, pumppuautosuorituksia ja pumppausaikoja pullahti taulukkoon suuri summa euroja.

Sitten valmiiseen taulukkopohjaan Vammalan betonin tarjouksen luvut. Nämä oli jo helpompia käsitellä. Kaikissa hinnoissa oli alvit mukana, pumppaushinta oli selkeä (kiinteä taksa aina alkavalta 15 minuutilta) ja kuljetuskustannukset sisältyivät kuutiohintoihin. Ei muuta kuin lukuja taulukkoon ja Tohtori Sykerön excel sylkäisi kokonaissumman pihalle. Vammala pisti kokonaishinnaltaan 20 % huokeamman tarjouksen kuin Rudus.

Viimeiseksi saapui  Viitasaaren betonin tarjous ja ei kun lukuja exceliin. Tarjous oli selkeä, joskin pientä räknäämistä aiheutti pumppauksen taksa; ensimmäinen tunti veloituksetta ja sen jälkeen kiinteä taksa / alkava 15 minuuttia. Loppusumma tarjouksessa oli kuitenkin ilahduttavasti 15 % vielä Vammalan betonin tarjouksen alle.

Eiköhän peli ole selvä, Viitasaaren betoni Halkivahasta toimittaa betonimme, kunhan "peräkurien" toimituksesta takaisin tehtaalle päästään sopimukseen. Nimittäin siihen en suostu, että pumppuauton käyttämättä jääneet betonit lorotetaan tontille, josta ne pitää sitten raijata omalla rahalla johonkin laitokseen.

On tämä erikoista hommaa. Viikkokausia hieron pois ikkunatoimittajien tarjousten satasia ja sitten parissa päivässä tulee kolme betonitarjousta, joista oikein valitsemalla säästän tuhansia euroja.

1 kommentti: