ASTA-messujen yhteydessä järjestettiin PRKK:n rakentajakoulu, johon osallistuin. Suosittelen osallistumista lämpimästi jokaiselle taloprojektista haaveilevalle. Taloprojektissa nimittäin saattaa tulla vauhtisokeaksi ja perusasiatkin unohtua. Ilokseni huomasin, että samat lainalaisuudet hankintaprojektien johtamisessa pätevät myös taloprojektiin. Tässä jos missä voidaan käyttää vanhaa ontuvaa sanontaa "hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty".
Suunnittelun merkitystä ei voi vähätellä. Alussa tehtyjä valintoja on vaikea ellei mahdoton lähteä muuttamaan siinä vaiheessa kun tontilla aloitetaan työt. Tästä johtuen suunnittelussa ei tule kiirehtiä turhaan. Toinen helmasynti on säästää suunnittelukustannuksissa. Miksi säästää suunnitteluvaiheessa 2000 euroa ja vaarantaa sillä koko 500 000 euron hankkeen toteutuminen? Piirrustuksia ja luonnoksia voidaan vielä suunnitteluvaiheessa muokata lähes rajattomasti suunnittelijan tuntipalkkaa vastaan. Kun työt alkavat tontilla, lopputulosta voidaan muuttaa enää n. 10 % ja kustannukset ovat silloin moninkertaiset. Loppuvaiheessa säästöä voidaan hakea enää vaihtamalla parketit muovimattoihin ja kiintokalusteet halvimpiin mahdollisiin.
Parhaimmillaankin "avaimet käteen" toimitukset kattavat vain 95 % tarvittavasta työstä. Maatyöt, ulkomaalaus, pihatyöt materiaalin vastaanotto ja suojaaminen kuuluvat ainakin rakennuttajalle projektin johtamisesta puhumattakaan. Rakennuttajan työpanos vaihtelee näissä 500-1000 tunnin välillä. Jos et palkkaa ulkopuolista projektinjohtajaa, on varauduttava merkittävään omaan työpanokseen. Lisäksi on aina palkattava ulkopuolinen laadunvalvoja talopakettitoimittajan toimitusta valvomaan. Siksi kannattaa satsata vastaavan mestarin palveluihin, jolla ei ole kytköksiä projektin kokonaistoteuttajana toimivaan talopakettifirmaan.
Kilpailuttaminen suunnittelusta, valvonnasta, maansiirtotöistä, talopaketista, pihatöistä yms. tulevat joka tapauksessa rakennuttajalle ja niihin menee aikaa. Sen voin allekirjoittaa jo tässä vaiheessa. Tarjousten vertailussa kannattaa käyttää myös ammattilaisen apua. Kannattaa valita huolellisesti nuo keskeisimmät "tiimisi" jäsenet, vastaava mestari ja pääsuunnittelija. Heille maksat palkkaa siitä, että saat mitä haluat ja ettet maksa tyhjästä. Heidän kauttaan saat maksamasi palkan monikertaisesti takaisin verrattuna siihen, että heittäydyt kokemattomana ja tietämättömänä gryndereiden kupattavaksi. Tuollainen puolen miljoonan projekti nimittäin vetää puoleensa monenlaista suharia ja jos et ole tarkkana, sinua saatetaan jossain vaiheessa "ukottaa" kunnolla.
Vaadi aina kaikki sopimuksen kirjallisesti. Aina. Kirjaa niihin asiat vastuineen ja takuineen yksityiskohtaisesti. Muista kirjata sopimussakot ja viivästyskorvaukset. PRKK:lta saat mallipohjat erilaisten sopimusten laatimiseen.
Laadi budjetti. Tämän jälkeen tee kustannuslaskelmat unelmistasi ja karsi unelmiasi niin kauan, että pääset budjettiin. Käytä talopelin tai PRKK:n laskureita, niillä pääsee riittävän lähelle totuutta. Tai käytä ammattilaisia kustannusarvion tekemiseen. Älä luota talomyyjän raapaisemaan kokonaiskustannusarvioon, samoin puolitutulta raksamestarilta pyytämäsi kustannuslaskelma voi mennä karvaasti pieleen. Toki molemmissa tapauksissa nuo kustannusarviot "yllättäen" ovat miltei yhtenevät budjettisi kanssa.
Silmiä avaava asia oli myös nykyisen muoti-ilmiön eli maalämpöjärjestelmän hankinta. Uudisrakennukset ovat pääosin matalaenergiataloja, joiden lämmityskustannukset ovat vähäiset. Mikäli talossa ei läträtä käyttövettä ylenmäärin, ei alle 250 neliön taloon kannata välttämättä investoida maalämpöön koska sen kuoletuskustannukset venyvät kohtuuttoman pitkiksi verrattuna suoraan sähkölämmitykseen esim. ilmalämpöpumpulla tuettuna.
Yhteenvetona voidaan sanoa, että satsaa suunnitteluun, älä hätäile, palkkaa ammattilaisia, varaa itsellesi aikaa projektin johtamiseen ja kilpailuta. Älä kuvittele, että lipevä talomyyjä on sinun puolellasi. Hän haluaa tehdä nopeasti kauppaa ja kuitata provikat pois. Älkää hyvät ihmiset antako näiden myyntialan ammattilaisten "suunnitella" teidän kotianne. Jos talopakettitoimittajan pohjaan pitää tehdä mielestänne muutoksia tai haluatte kokonaan omanlaisenne pohjan, palkatkaa arkkitehti.
Älä erehdy luulemaan, että talopakettitoimittaja valvoo rakennustyömaata sinun etusi etusijalla. Tutustu rakennusmääräyksiin, ole tiukka reklamaatioissa äläkä lähde vedätyksiin. Tee sopimukset kirjallisesti ja vaadi kaikki muutokset ja lisätyöesitykset kirjallisesti. Älä anna lupaa millekään muutoksille ja lisätöille ilman kirjallista lupaa. Maksa tiimisi jäsenille tehdystä työstä. Älä säästele tarkastuskäyntien määrässä tai suunnitelmien muuttamisesta luonnosvaiheessa. Pyydä joku ystävä järjen ääneksi vetämään jarrua silloin, kun sinulle iskee vauhtisokeus.
Hyvä kirjoitus. Yhden talon rakentaneena voin yhtyä siihen, että rakentamisessa hyvät "kaverit" eli tekijät ei välttämättä ole kavereita siellä työmaalla. Ei ne välttämättä mieti sinun etuja. Tosi tärkeää onkin löytää oikeasti luotettavat tekijät. Ja miten sen teet? Kysymällä referenssit, pelkkä hyvä myyntipuhe joltakin mukavalta "kaverilta" pitää unohtaa.
VastaaPoistaMutta sitten kun löydät sen hyvän tekijän, joka tekee "vähän kuin itselleen",voit olla huoleti ja hommat oikeasti rullaa.
Itse jututin muutami tekijöitä (jotka työni puolesta ovat asiakkainani) ja vakuutuin kyllä valitsemamme tekijän taidoista ihan sen takia, miten hän kertoi asioista ja mihin he kiinnittävät huomiota taloa tehtäessä.
Hyvä tekijä osaa auttaa kaikista parhaiten budjetoinnissa, koska hänellä on tietoa ja taitoa siitä tekemisestä. Mestari tai valvoja ei välttämättä ole niin hyvin kartalla juuri siitä ja sen tyyppisestä projektista, joita se tekijä on tottunut tekemään..
oho, tulipa pitkä kommentointi :)