lauantai 3. maaliskuuta 2018

Maanrakennustöiden hinta

Maanrakennustyöt maksavat. Paljon. Raksakimpan FB-sivuilla on ollut monta avausta maanrakennustöiden hinnoista. Vastauksista päätellen hintahaitari on ilmaisesta yli 100 000 euroon. Itse yritin googlata, laskea ja googlata, kuunnella ammattilaisia ja amatööreja, vertailla toteutuneita hintoja pystyäkseni järjelliseen hinta-arvioon. Tämä osoittautui todella vaikeaksi ja poskelleenhan se loppupeleissä meni.

Meillä on tasainen 1600 m2 tontti, jossa pintakerros on hiesua. Tontille tulisi 9m x14 m -pohjalla oleva kaksikerroksinen maanvarainen kivitalo, 10 m x 7 m -pohjainen autotallirakennus sekä 4 m x 7 m -pohjainen ja 1,5 m syvä uima-allas takapihalle. Tontilla oli muutama puu, mitkä pitäisi kaataa. Vastaavan mestarimme suosituksesta otin maaurakoitsijan Vesilahdelta. Veloitus sovittiin tuntiperusteiseksi. Näillä (ja netistä lukemani) perusteella arvioin maatöiden hinnaksi 20 000 €. Ah, kuinka väärässä olinkaan. Toteutuneet kustannukset maatöiden osalta olivat lähes tuplat eli 38 887 €.

Mistä moinen klappi? Tuliko tuntitöillä teettäminen kalliimmaksi kuin urakka? Oliko yllätyksiä? Menikö joku vikaan? Absoluuttisia vastauksia on vaikea antaa. Olen kuitenkin vakuuttunut, että tuntitöillä teettäminen tuli lopulta halvemmaksi, vaikka vertailupohjaa urakkahintaan minulla ei ole (ja hyvä niin; voin elää uskossa, että valitsin oikein). Louhintatarve tuli pienoisena yllätyksenä, mutta sen kustannus oli vain hieman yli 6 000 €, joten sen piikkiin ylitystä en voi selittää. Ehkäpä syy on enemmänkin inhimillinen, sama kuin autoilijoille tehdyssä kyselyssä -- 95 % vastaajista tuntee olevansa keskivertoa parempia kuljettajia. Samalla tavoin tutkiessani netistä erilaisia hinta-arvioita ja toteutuneita maatöiden hintoja, kuvittelin olevani vähän parempi ja näppärämpi "projektipäällikkö", joten osaisin valita tekijät muita paremmin niin, että säästöä varmasti syntyisi. Saman olen ollut huomaavinani raksakimpan keskusteluissa. Välillä tuntuu, että eri rakennusvaiheiden ja tarvikkeiden hintatietojen kyselijälle alkaa vastausten tulva, jossa jokainen vastaaja pyrkii ilmoittamaan aina toista halvemman hinnan. Kysyjille olisi hyvä vastata realistiset toteumat kuluista, eikä kilpailla kuka on saanut minkäkin työvaiheen tai rakkineen halvimmalla. Halvimpien hintojen huutelijoilta unohtuu usein mainita, että tekevät suuren osan työstä itse tai että kaivuri löytyy omasta takaa. No, se toisten syyttelystä. Itse olen hinta-arvion tehnyt ja näin ollen syyllinen lähes 100 %:n ylityksestä löytyy peiliin katsomalla.

Alla meidän raksan toteutuneet kustannukset töiden, tarvikkeiden ja maa-ainesten osalta. Hintoja vertaillessa pitää ottaa huomioon, että työt tapahtuivat kesäikaan, tontille pääsi liittymästä suoraan, tontilla oli tilaa tehdä töitä naapureita varomatta, räjäytykset voitiin tehdä vapaammin kuin tiheään rakennetussa kaupungissa, maatyöurakoitsija ja mursektoimittaja sijaitsivat "kivenheiton" päässä jne. Toivottavasti näistä hinnoista joku kanssaraksaaja saa pientä apua:
  • Puiden kaato ja poisvienti = 0 € (naapurit kaatoivat ja saivat puut itselleen)
  • Pintamaan poisto, maankaivutyöt ja täyttötyöt = 13 780 €
  • Louhintatyöt 210 m3 + kanaali 15 m3 (räjäytykset ja Taratestin katselmointi) = 6367 €
  • Kalliomurske, erilaisia laatuja, yht. 957 tn, toimitettuna = 13963 €
  • Tarvikkeet (salaojat, lämpöputket, kaivot ym.) = 3748 €
  • Routastyroxit = 1028 €
Yhteensä maatöille louhintoineen, murskeineen ja tarvikkeineen siis 38 887 €. Veikkaanpa, että pääkaupunkiseudulla olisi tullut vielä reippaasti kalliimmaksi. Vaikka ylitystä tuli kustannusarviooni verraten reippaasti, olen silti tyytyväinen tekijöihin ja voin suositella heitä varauksetta Pirkanmaalaisille rakentajille. Alla vielä tekijöidemme yhteystiedot. Maaurakoitsijalla ja räjäytystyön tekijällä ei ole nettisivuja, joten tietoa sieltä on turha yrittää kaivaa :)

http://vesilahdenkalliomurske.fi1 kommentti:

  1. Kiitos kattavasta kirjoituksesta, perusteellisesta analyysistä sekä suosituksista. Olemme itse huomanneet myös, että hinnoissa voi olla välillä hyvinkin suuria vaihteluita. Lopullinen hinta kohteessasi on varsin inhimillinen, ottaen huomioon työmaan laajuuden. Toisinaan on tapauksia, joissa alkuperäinen 30 000 € arvio voi nousta 80 000 € tuntitöinä teetettynä. Tämän blogin lukijoille vinkiksi, että kannattaa joka tapauksessa pyytää useita tarjouksia esimerkiksi https://kodinplaza.fi/ kautta. Tämä on helpoin ja nopein tapa kartoittaa maanrakennuksen hinta ainakin alustavasti.

    VastaaPoista