Sivut

maanantai 19. maaliskuuta 2018

Mitä on valkoinen?

Kun reilu vuosi sitten aloin perehtyä tarkemmin sisustusasioihin, selvisi että valkoinen ei ole vain valkoista. Opin, että valkoista on kymmeniä eri sävyjä, ja että useimmissa taloissa listat, ovet ja ikkunanpuitteet ovat lähes aina kauhistuttavan kellertävää maalarinvalkoista, joka oli kuin kirosana puhtaanvalkoisen värin ystävien keskuudessa.

Niinpä löysin itseni tutkailemassa tarkemmin nykyisen talomme seiniä ja ovia. Järkyttyneenä totesin vessassa istuessani, että kirkkaanvalkoiset kaakeliseinät riitelivät pahasti kellertävänvalkoisen oven ja ovilistojen kanssa! Toki olin asunut talossa kahdeksan vuotta kiinnittämättä mitään huomiota moiseen... Valkoisuuden syvemmän olemuksen ymmärtämisen myötä olemme siis nyt kuluttaneet tuntikausia aikaa oikean valkoisen sävyn valintaan ja eurokaupalla rahaa saadaksemme erikoissävyn (eikä sitä maalarinvalkoista!) ikkunanpuitteisiin, oviin ja listoihin. Kukaan muu (paitsi ehkä vierailevat kanssaraksaajat) tuskin tulee tähän vaivannäköömme kiinnittämään huomiota, mutta voidaanpahan sitten itse ihailla "oikeanvalkoisia" oviamme ja seiniämme.

Ikkunanpuitteiden ja ovien (sisäovet ja ulko-ovien sisäpinnat) väriksi oli jo aikoja sitten päätetty RAL 9016. Olimme alustavasti ajatelleet seinien sävyksi Tikkurilan Paperia, kun se vaikutti olevan "kaikkien" mielestä hyvä puhdas valkoinen. Ikkunoita ja ovia tilatessa ei kuitenkaan välttämättä ole valittavana Tikkurilan värejä, kun taas RAL-värikartan värit löytyvät lähes kaikilta. Lisäksi meille tulevat valokatkaisijat (ABB:n Impressivo) ovat kyseistä RAL-sävyä. Sisustussuunnittelijamme mukaan RAL 9016 oli hyvin lähellä Paperia, joten 9016 oli valintamme.

Nyt oli aika tehdä lopullinen päätös seinien valkoisesta sävystä. Olisiko Paperi kuitenkaan paras valinta? Pienistä sävymallilärpäkkeistä kun ei kokonaiskuvaa oikeasti saa, kävi mies sutimassa keittiön seinään neljä vaihtoehtovalkoista. (Keittiön kaappiseinää käytettiin taustana siksi, etteivät maaliraidat jäisi näkyviin kohoumina lopullisessa seinäpinnassa -- tämä oli tasoittajamme vinkki.) Sävyiksi olivat valikoituneet (kuvassa vasemmalta): Tikkurilan Lumikko,  Tikkurilan Paperi,  RAL 9016  ja Tikkurilan Talvi.


Vertailun vuoksi seinän viereen raijattiin RAL 9016 -sävyinen väliovi ja seinälle teipattiin vielä ABB:n Impressivo-sarjan valokatkaisijan kehys (myös RAL 9016). Kuten kuvasta näkyy, kolme erilaista pintaa samalla sävyllä maalattuna eivät todellakaan ole identtisiä.


On se vaan jännää, kuinka tasoitettu seinä näyttää ihan valkoiselta -- kunnes siihen maalataan oikeasti valkoisia alueita.

Raidallista seinää käytiin analysoimassa sekä ilta- että päivävalossa.
Lumikko oli molempien mielestä tosi vihertävä ja poistettiin listalta.
Paperiin kohdistui kovat odotukset, mutta kahteen oikeanpuoleiseen verrattuna se näytti mielestämme hieman violetin/harmaansävyiseltä.
RAL 9016 ja Talvi olivat hyvin lähellä toisiaan ja näistä neljästä selvästi valkoisimmat valkoiset.

Ehkä olemme päätymässä tuohon Talveen, mutta hieman vielä kyllä mietityttää, että onko se kuitenkin "liian valkoinen", eli näkyykö siinä tosi helposti pienetkin tahrat yms. Vähän aikaa saa vielä miettiä lopullista päätöstä...

Heh, yritettiin tehdä "sormenjälkitesti" kolmeen finalistiin, mutta ei huomattu mainittavia eroja näkyvyydessä.2 kommenttia:

  1. Kirjoitus on jo vanhempi, mutta sen verran korjaan, että maalarinvalkoinen ei ole yhtään keltainen vaan nimenomaan harmaaseen taittava, sillä siihen on lisätty mustaa pastaa. Listavalkoinen taas on se kellertävä valkoinen jossa karmit, listat yms yleisimmin myydään.

    VastaaPoista
  2. Hei tuliko teille paperisävy? :D Just ollaan miettimässä näitä. Että ottaisko ton RAL0916 nyt ikkunanpuitteisiin yms.. Ja ottaisiko sitten tikkurilan paperin. Ja oliskos välioviin sitten tuo NCS 0500 jos ei oo saatavilla ral0916?? :D Apua nää on vaikeita... Mut varmaan kaikki parempia vaihtoehtoja kuin se normaali kellertävä??

    VastaaPoista