Sivut

sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Keittiön esittely

Niinhän tässä perinteisesti kävi, että kun päästiin muuttamaan, ehtyi blogikirjoittamissuoni, vaikkei ollut tarkoitus. Ei vain millään halua laittaa kuvia edes vähän keskeneräisistä huoneista, ja hidastahan tämä viimeistely on ollut. Sain nyt kuitenkin keittiön kuvattua, ja vaikka pari kaapinovea puuttuukin eivätkä kaikki tavarat vielä ole paikkaansa löytäneet, kelvannee kodin sydän jo esiteltäväksi.

Tämä kuva päivitetty 12.1.20, koska alkuperäisessä kuvassa ei ollut vielä rimaseinää.


Keittiö, kuten muutkin kiintokalusteet, tilattiin Esan Levykalusteelta. Kaikenkaikkiaan olen ollut erittäin tyytyväinen keittiömme toimivuuteen. Muutama kompromissihan jouduttiin tekemään (esim. vesipiste turhan kaukana liedestä), ja pelkäsin, että ne tulisivat harmittamaan, mutta hyvin on kaikki toiminut arjessa.

Astianpesukone (Bosch) sijaitsee työskentelykorkeudella jääkaapin vasemmalla puolella. Sain sijoitettua ruokailuvälineiden ja eniten käytettyjen astioiden säilytyksen tiskikoneen lähelle niin, että konetta tyhjentäessä joudun yleensä ottamaan maksimissaan yksi tai kaksi askelta. Aikas huippua!

Kylmälaitteet tulivat Festivolta. Alun perin meille piti tulla LG:t, mutta jossain vaiheessa totesin, että keittiö on sellainen paikka, johon saa panostaa. Niinpä vaihdettiin kylmälaitteet, ja nyt on tuo ihana jättimäinen jääkaappi ja lisäksi vihanneslaatikko ja "nollalaatikko" lihoille ja kalalle. Pakastin on pienehkö, mutta koska meillä on autotallin varastossa kaksi pakastinta, tämä riittää meille mainiosti.

Saareke on ihana ja iso, mutta vaatii jatkuvaa raivausta, koska kamaa tuppaa sen päälle kerääntymään. Tykkään kovasti, että lieden (Bosch) ääressä kokatessa minulla on näköyhteys olohuoneeseen, eikä tarvitse tuijottaa seinää niin kuin edellisessä kodissa.

Liesituuletin (Savo) on tehokas ja ihanan hiljainen (kun moottori on katolla)! Liesituulettimen valoista tykkään myös; pidän niitä usein iltaisin päällä tunnelmavalona, kun niiden valo on talon muita valoja lempeämpi (muualla 4000K). Winledin Kannat ja ledinauhat sekä saarekkeen alaslaskun spotit antavat sitten hyvän valon keittiössä työskentelyyn.



Ikkunaseinällä sijaitsevat uuni (Bosch) ja pesuallas (Stalan kaatoaltaallinen). Uunia on muutaman kerran päästy käyttämään, ja se vaikuttaa ihan toimivalta. Aika paljon on tosin kosketusnäppäimiä, joiden toimintaan en ole vielä perehtynyt. Allas on mukavan iso, mutta siinä saisi olla paremmat kaadot. Hana (Grohe Zedra) harmittaa. Halusin ehdottomasti hanan, jossa on ulosvedettävä juoksuputki, mikä rajasi valikoimaa aika paljon. Varmaankin lähinnä ulkonäöllisistä syistä päädyimme tähän, mutta oikeakätisyys häiritsee minua todella paljon. Eipä tullut mieleen, että olen aina käyttänyt hanaa vasemmalla kädellä, kun pidän astiaa tai lasia yleensä oikeassa kädessä. On todella näppärää kurotella vasemmalla kädellä kohti hanaa ristiin oikean käden yli tai ali... Näyttää siltä, että kaikki sivusta käytettävät hanat ovat oikeakätisiä; vika on siis ilmeisesti minussa.

Uunin viereisissä laatikoissa on roska-astioita, samoin alarivissä keskimmäisessä laatikossa. Vihdoinkin on tarpeeksi astioita kierrättää kompostoituva jäte, muovi, pahvi, lasi ja metalli! Ainoa vika on se, että roska-astiat kolisevat laatikoissa irrallaan, eli niillä ei ole minkäänlaisia kauluksia. Tämä lienee mittojen mukaan tehdyn keittiön ongelma.



Aamiaiskaappi avautuu taittomekanismilla. Alimman hyllyn reunassa on lednauha, mutta se ei ole vielä toiminnassa. Kaappiin saatiin tungettua vedenkeitin, leivänpaahdin, kahvinkeitin ja mikro. Mikrolle on periaatteessa paikka viereisen astianpesukoneen yläpuolella olevassa kaapissa, mutta pöytätason korkeudella oleva mikro on mielestäni huomattavasti kätevämpi, varsinkin lapsiperheessä.
Muut tavarat kaapissa vielä vähän hakevat paikkaansa, eli kaappiin on tällä hetkellä tungettu kaikenlaista. Kupit jäänevät kaappiin, mutta lasit saattavat löytää tiensä saarekkeen laatikkoon.



Välittömästi keittiötavarat purettuani tajusin, että saarekkeessa pitäisi olla enemmän matalia laatikoita. Niinpä keskimmäisen ylälaatikon tilalle on tilattu kaksi matalaa laatikkoa. Matalissa laatikoissa on tällä hetkellä kelmut, leivinpaperit yms., kaikki ruokailu- ja ruoanlaittovälineet sekä kaikki lautaset (meidän käyttölautaset mahtuivat yhteen erikoissyvään laatikkoon!). Isommissa laatikoissa on kattilat ja pannut sekä sekalaisia kippoja ja kuppeja.



Astianpesukoneen yläpuolella on "mikrokaappi", jossa mikron tilalla on mm. leipiä, SodaStream ja leikkuulautoja, sekä Pinterstistä ideoitu "tarjotin&muffinssivuoka" -kaappi, johon saa erittäin kätevästi pystyasentoon matalia ja litteitä keittiöhärpäkkeitä. Ei siis tarvitse pinota niitä päällekäin ja sitten ähisten kaivella sitä alimmaista muiden alta. Tykkään.
Astianpesukoneen paikka oli mitoitettu väärin, minkä takia jouduttiin vähän rukkailemaan tilaa. Siksi alalaatikko piti tilata uusiksi.



Viimeisimpänä esittelyssä talon kaunein huone (jos emännältä kysytään); ihana ruokakomeroni! Täällä säilytetään jauhot, sokerit ym. kuivatavara, harvemmin käytettävät keittiökoneet, ylimääräiset pullot ja purkit sekä mittava leivontatarvikevarastoni. (Edellisessä kodissa piparimuotit asuivat eteisen kaapissa ja osa kakkuvuoista makuuhuoneen kaapissa...) Osa tavaroista on vielä aivan levällään, eli paljon on järjestämistä. Ikeasta löytyi valkoisia laatikoita (Kuggis-sarjaa), jotka mm. sopivat täydellisesti Elfan mesh-koreihin. Ostin myös pikkuruisen tarraprintterin, jotta voin tulostaa tekstitarrat laatikoiden kylkiin, niin löytää heti oikean muotoiset piparimuotit jne. Alimmat hyllyt/kori ovat sillä korkeudella lattiasta, että imurilla mahtuu alle. Inhoan säilyttää lattialla tavaroita, kun ne ovat aina tiellä imuroidessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti