perjantai 27. tammikuuta 2017

Haaveet kaatuu?

Arkkitehti esitteli minulle ensimmäiset luonnokset talostamme alkuviikosta. Ensimmäinen tunne oli pettymys. Moni asia oli erilainen kuin olin halunnut. Yhdessä pyörittelimme pohjaa ja yritimme sijoitella ja muutella tiloja toivomallani tavalla. Mutta hankalaa se oli! Miehen kanssa kuvittelimme, että meidän ei tarvitsisi käyttää koko sallittua rakennusalaa, mutta nyt näyttää siltä, että se ei edes riitä unelmatalomme toteuttamiseen!

Toki oli tiedossa, että joistakin haaveista varmaan täytyy joustaa, mutta ei kai sentään ruokakomerosta, eihän?! Kylpyamme jäänee pois (ellei sitten sitä laiteta yläkerran kylpyhuoneeseen), eteisen lasiseinäisestä käytävästä takapihalle ei voi edes unelmoida. Avoporras uhkaa viedä takkamahdollisuuden, ja kodinhoitohuoneesta ei pysty tekemään kovin isoa ja monikäyttöistä. Ja se ruokakomero -- se on todellakin leikkausuhan alla. Nyyh. No, tämän siitä saa, kun haluaa taloonsa kummallisen monitoimihuoneen, joka vie liikaa neliöitä.

Oma luonnos syksyltä ennen arkkitehdin tapaamista.Arkkitehdin ekat luonnokset


Keittiön syvimmän olemuksen pohdintaan on nyt käytetty kaikki liikenevä vapaa-aika. Sinne ei oikein mahdu tiettyjä haluamiani juttuja (mm. astianpesukone ja uuni työskentelykorkeudelle järkeviin paikkoihin), ellei ruokakomerosta luovuta, ja sittenkin tekee jollain tavalla tiukkaa. Harkitsen jo komeron pienentämistä ja siirtämistä eteisen puolelle. Kuulostaa aika järjettömältä, mutta kun HALUAN sen ruokakomeron...

Keittiön suhteen koin Heureka! -hetken, kun löysin Arjen Karusellissa -blogista keittiöesittelyn, jossa oli kerrassaan sitä jotain! Hahaa, aamiaiskaapin ei tarvitsekaan olla korkeassa seinäkaapissa, vaan se voi olla saarekkeen seinänpuoleisessa päädyssä! Juuri noin haluan liesituulettimen meidän keittiöön! Tuollainen rivistö korkeita kaappeja, joiden keskellä on kuitenkin tila altaalle, tulee meillekin!

Pohdintojen jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että ikkunaseinälle ei tulisi tasoa + alakaappeja, vaan korkeat kaapit (uuneineen ja astianpesukoneineen), kylmälaitteet ja allas tasoineen tulisi pitkälle seinälle ja sitten tulisi se iiso saareke (liesineen ja pikkualtaineen, ja aamiaiskaappi seinän viereen). Ikkunaseinällä olisi sitten iso ikkuna (lattiaan asti, tai melkein). Se ruokakomero ei kyllä tähän yhtälöön sovi. Nyyh. Voisiko sen siis kuitenkin jotenkin tuikata kylmälaitteiden taakse (eteisen vessaa pienennetään joka tapauksessa), edes miniversiona??

Kylmälaitteiden siirrosta olisi sekin hyöty, että aulatila avartuisi, jolloin kodinhoitohuone-vaatehuone -hässäkälle olisi enemmän tilaa. Portaat haluaisin joka tapauksessa avoportaina olohuoneeseen makuuhuoneen puoleiselle seinälle, eli ne todennäköisesti siirretään pois eteisaulasta.
Kodinhoitohuoneenhan halusin huonemaiseksi, en läpikulkukäytäväksi, joten sitä yritetään myös muokata. Kuraeteisestä tai kodinhoitohuoneesta piti olla kulku takapihalle, mutta koska ovi hankaloittaa niin paljon huoneen sisustamista, siitä luovuttiin. Etuterassille tulee sitten portti paraatioven ja kuraeteisen oven väliin, ja aita jatkuu terassilta tontin rajalle, jolloin koirat voidaan päästää ovesta suoraan takapihalle.

Yläkertaan halusimme avaruutta lasikaiteisella pitkällä "käytävällä", joka onnistunee, kun portaat siirretään olohuoneen puolelle, mutta joka myös syö lisäneliöitä, joita ei oikeasti riitä syötäväksi. Argh. Toisesta makuuhuoneesta tulee sitten vähän sellainen pitkulainen, mutta pitäisi siitä kuulemma kuitenkin saada ihan ok huone aikaiseksi. Kylpyhuoneelle saadaan vähän lisätilaa, joten ehkä se pönttö laitetaankin kevyen liukuoven taakse, niinkuin haaveilin.

Ensi viikolla toivon mukaan nähdään korjatut luonnokset. Eiköhän se tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti