Sivut

lauantai 18. marraskuuta 2017

Hidasteita ja säätämistä

Rakennus etenee hitaasti, mutta varmasti. Tuttavat ovat säännöllisesti kyselleet, että miten rakennushommat edistyy. Toistaiseksi olen rehellisesti vastannut aina, että yllättävän hyvin. Nyt on sitten viime viikkoina tullut pari mutkaa matkaan.

Ikkunat ja ovet tulivat tontille viikolla 44. Samoin autotallin nosto-ovi. Kuvittelin, että ovet ja ikkunat heilahtavat paikoilleen saman tien, ja taloon saadaan lämmöt päälle ja valut kuivumaan. Ikkunat ja ovet ovat edelleen muovitettuina pihalla. Valujen kuivumisesta ei ole suurta huolta, koska lattiavalut ovat vielä kokonaan tekemättä.

Tähän on nyt montakin syytä, päällimmäisenä lienee se, että Hevi oli jostain kumman syystä laskenut styroksimenekin täysin poskelleen ja lopulta kesti kokonaista kolme viikkoa, ennen kuin puuttuvat lattiavalujen alle tulevat styroksit saatiin tontille ja paikoilleen. Vasta tämän jälkeen voitiin asentaa verkot ja niihin lattialämmityskaapelit.

Toinen ainakin yhtä merkittävä tekijä on se, että putkari loukkasi itsensä viikko sitten ja ilmoitti olevansa poissa pelistä 2 viikkoa. Sijaista ei kuulemma löytyisi mistään. Onneksi asiat saatiin sovittua siten, että pääurakoitsijamme Rakennuspalvelu Hirviniemi tekee putkivetoja ja LVV- ja IV-työnjohtaja tarkastaa tulokset. Lisenssejä vaativat työt tekee sitten sertifioitu ammattimies eli putkarin firma.

Kolmas hidastava tekijä on sähkösuunnitelma tai sen puuttuminen. Sähköurakoitsijamme kyllä hoitaa hommansa ja puhelimella hänet saa hyvin kiinni, mutta sähköposteihin vastauksia ei kuulu ja päivitettyä sähkösuunnitelmaa emme ole saaneet pyynnöistä huolimatta. Olen vienyt kaikki rakennuksen suunnitelmat eri urakoitsijoita varten Dropboxiin sekä laminoituina kopioina jokaisen huoneen seinään. Pikkaisen kylmää, kun seinillä eikä Dropboxissa ole ajantasaista sähkösuunnitelmaa ollenkaan.

Jos ja kun valut saadaan tehtyä ensi viikolla, ja ikkunat sekä ovet asennettua kahden seuraavan viikon kuluessa, niin sitten olisi taas yksi huoli vähemmän. Paitsi eihän kaikkia ovia ja ikkunoita saada millään asennettua vielä moneen viikkoon, koska olohuoneen iso lasiliukuovi tulee vasta viikolla 51. Liukuovi piti tulla viikolla 44, mutta tilausvahvistus oli kuulemma Profinilta lähetetty Hevi-kivitaloille, Hevi oli ohjeistanut Profinia lähettämään tilausvahvistukset asiakkaalle, mutta Hirviniemi taas pyytänyt toimittamaan tilausvahvistuksen Heville ja kertonut minulle, että he hoitavat tilauksen... Tiedä häntä missä päässä vika sitten oli, mutta liukuovi tulee siis viikolla 51 eikä yhtään aikaisemmin.

Tavarantoimittajilla on myös erikoinen (välinpitämätön) tapa vähät välittää, mitä tontille toimituksista on sovittu. Moneen kertaan on nimittäin käynyt niin, toimitus on sovittu vielä erikseen varmistettavaksi ennen kuin kukaan lähtee mitään romua tontille ajamaan. Samoin on varmistuksen varmistuksilla varmistettu, ettei tontilla ole nostureita tai trukkeja, joten tavarat on tuotava autolla, jossa on takalaitanostin tai Hiab/vast. Silti puhelin yleensä pirahtaa joltain kuljetusfirmalta aamulla ennen seitsemää, että missä se tontti sijaitsee, tavarat on 15 minuutin päästä tontilla ja perään kysymys, että onhan siellä vastassa nosturit ja 10 riuskaa miestä. Mikä tässä on niin vaikeaa?

Itsekin olen ollut ehkä liian passiivinen tässä projektipäällikön hommassa ja luottanut liikaa siihen, että hommat menevät sovitunlaisesti. Tai en ole aina edes tunnistanut, milloin minun olisi pitänyt joitain asioita hoitaa tai varmistaa. Pitää olla vaan kiitollinen, että pääurakoitsijamme Rakennuspalvelu Hirviniemi huolehtii asioista minunkin puolestani. Muuten tästä ei tulisi kyllä mitään. Kuten ensimmäisessä lauseessa totesin, rakennus etenee hitaasti, mutta varmasti. Alla todisteeksi edistymisestä muutamia kuvia.

Lattialämmitysputket paikoillaan 1. kerroksessa.

250 mm lähdöt ja tulot IV-koneella. On ne vaan isot.

IV-kanavien eristystyö käynnissä. Jäähdytyspatterin takia tuloilmakanavat on eritettävä koko talossa.

Yläpohjaa. Tähän tulee vielä 500 mm puhallusvillaa päälle.

Etupihan kuisti odottaa myös valua ja viime tingassa päätettyjä sähkölämmityskaapeleita.

Alakerta odottaa lattiavaluja.

Kodinhoitohuoneen vaatehuoneen jakotukki.

Pesuhuoneen jakotukki ja putkihässäkkä. Tämä koteloidaan betoniharkoilla/valulla ja peitellään kannella joka toimii penkkinä.

Kaikki aukot on nyt muovitettu. Tarkoitus on tehdä ensin valut ja laittaa vasta sen jälkeen ikkunat paikoilleen.

Autotallin lattiakin on valua vaille valmis.1 kommentti:

  1. Muokkasin pikkaisen tuota liukuovigatea, kun sain selvennystä mistä tuo liukuoven toimituksen viivästys johtui. Perinteinen soppa, missä useampi hämmentäjä luuli toisen lisänneen jo mausteet. Ovikin on jo tuotannossa ja ei lopulta paljon myöhästy lattioiden valujen valmistuttua.

    VastaaPoista