Sivut

torstai 11. toukokuuta 2017

Talotoimittajan valinta

Huh huh.

Reilu kuukauden kestänyt tarjouksien tarkentaminen ja kiivas vertailu on saatu vihdoin päätökseen. Sopimuspaperit on juuri allekirjoitettu HEVI-kivitalojen kanssa. Loppukilpailussa oli neljä talotoimittajaa; Hevi, Design, Ainoa ja Teri. Periaatteessa talon olisi voinut toimittaa kuka tahansa neljästä. Ainoa ja Teri tekivät kerralla tarjoukset, joita tarvitsi säätää vain vähän tai ei ollenkaan. Design-talolla taisi olla tilauskirja melko täynnä, joten tarjouskin oli sellainen "sinne päin". Hevi-kivitalojen tarjouksessa oli taas ensimmäisen kierroksen jälkeen paljon mietittävää ja siinä jäi eniten itselle töitä hankkia materiaaleja ja tekijöitä perustoimituksen lisäksi.

Teri tarjosi kilpailukykyisimmän hinnan koko paketille taloineen ja autotalleineen. Valitettavasti he eivät pystyneet toimittamaan taloa haluamallamme huonekorkeudella, joten siinä suurin syy Terin karsiutumiseen. Myyjästä (Kari) jäi osaava ja asiallinen kuva.

Aloitimme koko projektin Design-talon Villen kanssa ja silloin (vajaa vuosi sitten) tuntui, että Design-talo tulee olemaan meidän valintamme. Pian kuitenkin huomasimme, että "räätälöinti" valmiista mallista haluamaksemme ei tule onnistumaan. Arkkitehdin palkkaamisen jälkeen toteutimme unelmaamme meidän ehdoillamme ja Design-talon ensimmäisessä tarjouksessa tuli heti ilmoitus, että he eivät pysty toteuttamaan kaikkia arkkitehtimme vaatimuksia. Tarjouksesta jäi kuva, että Design ei ollut meidän kanssa kovin tosissaan. Hyvä myyjä kyllä näköjään haistaa, milloin asiakkaan kanssa ei ole tulossa kauppoja.

Ainoa-kodin myyjän Päivin tapasimme jo ensi kertaa arkkitehtia valitessa. Hän nimittäin jäi arkkitehtikilpailussamme hopealle. Kaikesta toiminnasta huokui toimekkuus ja ammattitaito. Välillä jo tuntui, että valinta kääntyy Ainoa-kotiin, saahan silloin mm. kaikki rautakauppatuotteiden synergiaedut kaupan päälle. Tarjous tuli pienellä säätämisellä kohdalleen. Syntinä oli kuitenkin muuttovalmiiden pakettitalojen rajallinen muunneltavuus. Tällä kertaa tässäkin kisassa tuli hopeatila. Jos olisimme lähteneet rakentamaan "avaimet käteen" -kokonaisuutta, valintamme olisi osunut Ainoa-kotiin.

Tässä kohtaa täytyy kyllä ihmetellä talopakettitoimittajien logiikkaa tuputtaa sopimustoimittajien romua halusipa sitä tarjoukseen tai ei. Vaikka tarjouspyynnössä nimen omaan kerroimme, että emme halua vessanpönttöjä, hanoja, kiukaita, altaita yms. niin silti ne eri tarjouksissa siellä olivat. Ja totta kai - kaikkein halvinta "vankilasarjaa". Mitä järkeä on tarjota saunaan Helon väsyneintä senämallin leivänpaahdinta, kun tarjouksen perusteena olevassa arkkitehtipiirroksessa kiuas on upotettu keskelle saunan alalaudetta? Pahin maku jäi suuhun materiaalien helpon ja muka "edullisen" päivittämisen mahdollisuus parempaan sarjaan. Lupauksista huolimatta väliraha, jota vaihdosta pyydetään, on poikkeuksetta järjetön. Vaihtoa halvemmaksi tulee ostaa itse kaupasta uudet ja käskeä kärräämään paketin mukana väkisin tulevat romut suoraan kaatopaikalle. Toki tietyissä LVI-kalusteissa tämäkään ei onnistu, vaan on pakko ottaa talotoimittajan valikoimasta ylihinnoitellut vastaavat.

Ylläkirjoitettu käänsi vaakakupin Hevi-kivitaloihin. Heidän kanssaan tuli enemmän säätöä, mutta enemmän vapautta ja "ukotuksen" maku jäi kokonaan pois. Heidän kanssaan pystyi tarjousta sorvaamaan suuntaan ja toiseen. Ja niin sitä totisesti sorvattiinkin. Kiitos Hirviniemen Pasille (ja Hevi-kivitaloille) kärsivällisyydestä. Istuimme yhdessä yli kymmenen tuntia ja siihen puhelut sekä kymmenet sähköpostiviestit ja eri tarjousversiot päälle. Tarjous oli läpinäkyvä ja sinne rakennettiin optioita. Olemme erittäin tyytyväisiä (vielä) sopimukseemme, jossa kirjattiin useita osakokonaisuuksia optioina. Meillä on vielä reilu kuukausi aikaa kilpailuttaa esim. ulkoverhouksen materiaaleja ja asennusta, ikkunoita, ovia ja terassin liukuovea. Voimme ottaa Hevi:n kautta vaikka pelkät ikkunat ja tilata ovet jostain muualta ja liukuoven sieltä Virosta, mistä monet muutkin tuntuvat sen tilaavan. Missään kohtaa meitä ei pakotettu ottamaan "kaikki tai ei mitään" -pakettia. Hyvityshinnat ovat todellisia ja optiot valmiiksi tingittyjä hintoja. Tällainen läpinäkyvä toiminta on meidän makuumme.

Hevi-kivitalon runkona oleva EPS-harkko sai useammalta rakennusalalla olevalta tuttavaltani varauksettoman suosituksen. Tämä kallisti vaakakuppia lisää Hevin suuntaan. Hintavertailussa Hevi asettui ennakko-odotuksien vastaisesti lähes samalle viivalle puutalotoimittajien kanssa, joten valinta oli sitä myöten selvä. Toivottavasti positiiviset fiilikset jatkuvat myös projektin edetessä. Tunne on nyt vahva.

Lopuksi vielä kiitos kaikille, jotka käyttivät aikaansa meidän tarjouspyyntöihimme vastaamiseen. Kovaa on kilpailu ja paljon joutuvat myyjät ja tarjouslaskijat töitä paiskimaan sopimuksien eteen. Jotenkin hankalalta tuntui lähettää "kiitos, mutta ei kiitos" -viestejä mukaville ihmisille, jotka tunteja tekivät työtä saadakseen sopimuksen edustamalleen firmalle. Muistakaa ilmoittaa tehdystä valinnasta myös hävinneille tarjoajille, etteivät he odota turhaan yhteydenottoja ja pahimmassa tapauksessa pidä resursseja varattuna vastausta odotellessaan.4 kommenttia:

 1. Hienoa, yksi tärkeä askel taas eteenpäin! Tuleeko runkourakointi Hevitaloilta myös vai pitääkö etsiä itse rakennusporukka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopparit kirjoitettiin saman henkilön kanssa, mutta urakka ei tule kuitenkaan Hevi-kivitaloilta. Hevi-kivitalojen myyntipäälliköllä Hirviniemellä on nimittäin oma urakointifirma, joka pystyttää näitä Hevi-kivitaloja. Eli runkotoimitus Hevi-kivitaloilta ja urakkasopimus Rakennuspalvelu Hirviniemieltä.

   Poista
 2. Nyt kun projekti on maalisuoralla, niin valmistuiko hevikivi puutalon hinnalla? Itselläkin projekti aluillaan ja budjetin kanssa tuskailen. Hevikivitalolta tarjous saatu, mutta nyt pitäisi pystyä arvaamaan paljonko vesikattovalmiin talon valmiiksi saattaminen ulkoistetun työvoiman avulla maksaa.

  VastaaPoista