Sivut

keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Uima-altaan kansirakenteet

Edellisessä uima-allasta koskevassa julkaisussa kerroin uima-altaan rakenteesta ja allastekniikasta. Juttuun pääset oheisesta linkistä: uima-allas-uintikuntoon. Nyt esittelyvuorossa on uima-altaan kansirakenteet.

Uima-allas on ollut koko kesäkuun kovalla käytöllä.

Halusimme alusta alkaen saada uima-altaallemme katteen estämään lehtien ja lapsien putoamista altaaseen. Markkinoilla myytävät valmiskatteet olivat mielestämme sekä kalliita että rumia, ja tällainen kate altaineen olisi syönyt suurimman osan terassistamme. Vaimoni oli kuitenkin löytänyt Pinterestistä mielenkiintoisia ratkaisuja, joissa allas oli peitetty altaan päälle liukuvilla kansilla. Kannet olivat osa terassin rakennetta, ja kannen ollessa altaan päällä kantta voitaisiin käyttää tavallisen terassin tapaan. Itse asiassa kannen ollessa uima-altaan päällä ei edes huomaisi, että terassiin on "piilotettu" uima-allas.

Tie ideasta toteutukseen oli kivinen. Alun alkaen suunnitelmissa oli toteuttaa liukuvat kannet teräs/alumiinirunkoisena, ja tarjouksia rungosta pyydettiinkin useammasta paikasta. Liekö metallialan ammattilaisilla ollut tilauskalenterit täynnä, koska useammassa paikassa myytiin "eioota". Suomessa tehtyjä vastaavia kansia kun emme löytäneet mistään, oli ammattilaisillakin vaikeuksia tehdä tarjousta pelkkien Pinterest-kuvien perusteella. Muutama metallifirma lupasi tulla katsomaan kohdetta "seuraavalla viikolla", mutta eivät syystä tai toisesta koskaan ilmaantuneet paikalle. Tutuntutuntuttujen kautta kyselemällä saimme ylimalkaisen arvion pelkästä teräsrungosta; ei kuulemma alla kymppitonnin sellainen onnistu.

Epätoivon vallatessa mieliämme pohdimme luottoraksamiestemme kanssa eri vaihtoehtoja. Voisiko kannet tehdä kokonaan vaikkapa kestopuusta? Terassimme kansirakenteet oli jo aikaisemmin rakennettu 2'' x 8'' painekyllästetystä höylätystä lankusta. Mitäpä jos kehikko tehtäisiin niistä ja kansi päällystettäisiin samalla järeällä tavaralla. Totesimme ykskantaan, että painoa kannelle tulee tolkuttomasti, ja että puukansi notkuu aivan varmasti yli neljän metrin jännevälillä. Järkeilin kuitenkin, että kyllähän kattorakenteissakin on melkoisia jännevälejä, ja koska lankkuja oli pinossa pihallamme -- ei kun kokeilemaan. Asettelimme nämä "kakkoskasit" syrjälleen terassille puiden varaan, jänneväliksi 4,5 metriä, ja sitten satakiloinen mies hyppimään lankun päälle - ei muuten notkunut kahta senttiä enempää. Päätimme tehdä kannet puusta. Kehikkoon kakkoskasit syrjälleen, väliin juoksut samasta tavarasta 60 cm välein ja kansi edelleen samasta tavarasta päälle. Eristykseksi kannen alapinnalle kiinnitimme 200 mm XPS-levyt.

Ennen kansien rakentamista piti saada kansille kiskot ja tonnin painoisen kannen liikuttelemiseen jonkinmoinen mekanismi. Etsin muutaman yön läpeensä netistä erilaisia kiskoja ja pyöriä; valikoima oli niukkaa ja osat turkasen kalliita. Sitten erilaisia hakusanoja käyttäen löysin ebaysta järkevänhintaisia rullia, jotka oli tarkoitettu suurten teräsaitaporttien alle. Eipä aikaakaan kun löysin kuulalaakeroituja 48 mm halkaisijalla olevia teräspyöriä, joissa oli vielä tukeva jalka neljällä 10 mm kiinnitysreijällä varustettuna. Hinta kiinasta lähimpään postin toimipisteeseen toimitettuna oli alle 10 euroa / pyörä. Kantavuutta yhdelle pyörälle luvattiin 200 kiloa, joten laskin yhteen kansiosaan tarvittavan kahdeksan pyörää. Siispä tilasin pyöriä 16 kpl. Kolmen viikon päästä tilauksesta noudin postista tilauksen mukaiset pyörät. Ja mikä parasta, painavan paketin postikulut olivat 0 €.

Kiinalainen kuulalaakeroitu teräspyörä. Halpa ja tällä kertaa myös poikkeuksellisesti hyvä.

Kun kansirakenteille oli löydetty sopivat pyörät, piti terassin kanteen saada kiskot, joissa pyörät kulkisivat sujuvasti. Terassin tekovaiheessa oli näille kiskoille jätetty alustavasti "kolot", joten kiskot saataisiin upotettua terassin pinnan alapuolelle. Tilaamissani pyörissä oli 22 millin pyöreä ura, joten kiskoina toimisivat parhaiten alle 20 mm pyöreästä teräsprofiilista tehdyt kiskot. Kiskojen tekoon löysimmekin jo metallisepän, joka valmisti mittatilaustyönä kiskot neljästä pätkästä, materiaalina haponkestävä 18 mm pyöreä teräsprofiili, joka hitsattiin 50 mm leveään samasta materiaalista tehtyyn lattarautaan.

Kisko haponkestävästä teräksestä. Kiskojen kokonaishinta n. 1000 €.

Jännitys tiivistyi kun saimme kiskot paikoilleen, kansien kehikot rakennettua ja kiinanrullat kiinnitettyä kehikon pohjaan. Liikkuisikovatko rakenteet, kestäisivätkö rullat, aukeaisiko kansi laahamatta terassia, ja kuinka raskasta kansien liikuttelu tulisi olemaan. Huoli pois, raksamiehemme rakensivat kehikon siten, että sen pohja jää 5 cm terassin pintaa ylemmäs, joten varaa notkumiselle on jopa 5 cm. Ja mikä parasta, jo tässä vaiheessa satojen kilojen painoiset kehikot liikkuivat 16 rullalaakeroidun teräspyörän varassa höyhenenkevyesti kiskojen päällä.

Kannen runko ja eristeet asennettu. Kansilankut odottavat asennusta.

Lopuksi raksamiehet asensivat eristelyvyt, kiinnittivät päälle kansilankut ja reunoille kansirakenteen ja terassin väliin kumilaahukset tiivisteeksi. Lopputuloksena saatiin komeat kannet, jotka "maastoutuvat" terassiimme täydellisesti, mahdollistavat kasirakenteen käyttämisen tavallisen terassin tapaan ja mikä parasta - kansirakenteet ovat avattavissa pelkin käsivoimin jopa lastemme toimesta. Toki asensin molempiin kansiin lukittavat salvat estämään altaan kansien aukaisemisen ilman aikuisten apua.

Kannet kiinni.
Kannet auki
Kansi kiinni.
Kansi auki.

Kannet olivat uima-altaan päällä koko viime talven kannatellen kohtuullista lumikuormaa. Kansi ei kevään tullen osoittanut mitään notkumisen tai vääntymisen merkkejä, ja avausmekanismi toimi talven jäljiltä yhä kevyesti. Altaan erinomainen eristys kansirakenteita myöten piti altaamme veden lämpötilan yli 16 asteessa koko talven pelkän kiertovesipumpun ja 70 W UV-lampun voimalla.

4 kommenttia:

 1. Vau! Tosi hienot kannet ja koko allas toki myös! :)

  VastaaPoista
 2. Hieno systeemi! Ja niinhän se usein menee, että kun kaupat myyvät eioota, DIY on ainoa vaihtoehto :) Kätevä sikälikin, että samalla säästyy rahaa kun ei tarvitse lämmittää vettä koko ajan täydellä teholla.

  VastaaPoista
 3. Todella kaunis kokonaisuus. Upea allas teillä.

  VastaaPoista
 4. Hieno allas!

  Onko uima-allas käytössä myös talvella tai onko jokin toinen syy miksi pidätte vedet altaassa vuoden ympäri?

  VastaaPoista