Sivut

lauantai 14. lokakuuta 2017

Putkivetoja ja lattian routaeristystä

Kävin eilen työmaakatselmoinnissa raksalla. Tämä oli kolmas tällainen rakennuttajan, vastaavan mestarin ja pääurakoitsijan välinen epävirallinen katselmointi. Meillä on tapana aina ennen työvaiheiden laskutusta tarkastaa vaiheet ja merkitä mahdolliset huomautukset pöytäkirjaan. Katselmoinnissa hyväksytyt työvaiheet menevät sitten maksuun. Tämä toimintatapa tuntuu näin rakennuttajan kannalta reilulta - varsinkin kun koko katselmointisysteemiä ehdotti itse pääurakoitsija. Samalla vastaava mestari kertoi käyneensä kunnan rakennustarkastajan kanssa edellisellä viikolla rakennekatselmoinnin. Ei kuulemma ollut siinäkään huomautettavaa. Seuraava lakisääteinen katselmointi on sitten käyttöönottokatselmus.

Samalla vein vaimoni taidolla laminoimat 1,45-kertaiset suurennokset 1:50 arkkitehtikuvista raksan sisäseinään laitettavaksi, ettei raksamiesten tarvitse aina kaivaa tietoa kännyköidensä näytöiltä tai pienistä tulosteista. Nyt näille tulosteille alkaa olla todellista tarvetta, kun raksalla aletaan tehdä toden teolla sisäpuolisia töitä. Huomasimme tarpeen myös huonekohtaisille kiintokalustekuville, kun pyykkikoneelle ja kuivausrummulle putkimies oli vetänyt poistoputket 90 cm korkeuteen olettaen, että koneet tulevat lattiatasoon (meillä koneet tulevat 50 cm lattian yläpuolelle). Tajusin, että eipä noista rinnakkain asetettujen korkeutta näe mistään muista kuvista kuin kiintokalustekuvista. Ja niitähän emme ole jakaneet sen enempää rakennuttajille kuin kiinnittäneet raksan seiniinkään. Onneksi roilottaminen tuohon styroksiseinään on astetta helpompaa kuin betoniharkkoon, joten poistoputkien nostaminen ei ole nyt temppu eikä mikään.

Katselmoinnista poistuttiin hyvillä mielin ja tehdyistä työvaiheista ei ollut kenelläkään huomautettavaa. Vastaava mestarimme totesi osuvasti, että rakentaminen on jatkuvaa ongelmien ratkaisua, mutta tässä kohteessa niitä ongelmia ei ole oikein ollut. Itse toivon, että niitä ongelmanratkaisutaitoja ei tarvitsisi liiemmin käyttää jatkossakaan.

Tänään aamupäivällä vaimoni jatkoi huonekohtaisten kiintokalustekuvien laminointia, ja minä puolestani lisäsin Dropboxiin huonekohtaiset kansiot. Tuo Dropbox on muuten osoittautunut käteväksi rakennuksella tarvittavien tietojen jakelu- ja ylläpitokanavaksi. Olen luonut sinne omat kansiot rakennuslupakuville, arkkitehtikuville 1:50, LVI-, sähkö, rakenne- ym. suunnitelmille. Lisäksi kansiosta löytyy kaikkien suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden yhteystiedot, alustava projektiaikataulu jne. Dropboxin raksakansioon, joka siis pitää sisällään kaikki nuo yllämainitsemani alikansiot, olen luonut lukuoikeudet koko projektiin osallistuvalle henkilöstölle.

Tänään pyörähdimme raksalla koko perheen voimin, tarkoituksena viedä ne aamupäivällä laminoidut huonekortit paikoilleen. Siellähän olikin Hirviniemen Pasi Salomäen Villen kanssa asentamassa styrokseja alakerran lattiaan. Vaihdoimme muutaman sanasen, laitoimme huonekohtaiset kiintokalustekortit seinille ja lähdimme pois jaloista pyörimästä takaisin kotiin. Alla muutamia kuvia tämänpäiväiseltä käynniltä.

Kodinhoitohuoneen jakotukille tulevat vesiputket, viemäriputki, radonputki ja keltaiset sähköputket.

Vasemmalla kodinhoitohuoneen lavuaarin viemäriputki ja seinään roilotettu vesihanan paikka, sitten lattiakaivo, seuraavaksi seinään upotettu pesukoneen vesiliitäntä, sitten kuivausrummun ja pyykkikoneen viemäriputket. Noita koneiden poistoviemäreitä pitää nostaa ylemmäksi, koska koneet tulevat 50 cm lattiasta työskentelykorkeuteen. Oikealla näkyy laminoidut kiintokalustekortit ja pohjakuva kodinhoitohuoneesta.

Styrox-palapeli rakentuu.

Ville säätää polttoleikkuria, Rakennuttaja valvoo toimintaa. Nuoriso tarkkailee kiviseinän takana touhuavaa Pasia.

Kuva eteisestä pesuhuoneen ja saunan suuntaan. Pesuhuoneen suihkuhanat upotettu styroksiin, Unidrainit paikoilleen kiinnitettynä, nippu jakotukille tulevia vesiletkuja sekä massiivinen "kärsä", jossa teknisestä tilasta tulevat vesiputket sekä raitisilmakanavaan tulevan nestepatterin maalämpö / maaviileä meno- ja paluuputki.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti