Sivut

tiistai 5. syyskuuta 2017

Lempilapseni kodinhoitohuone ja kuraeteinen

Huomasin, että en ole kirjoittanut tarkemmin ym. tilojen suunnitelmista, vaikka ne ovat pääpiirteittäin olleet valmiina jo jonkin aikaa. Pintamateriaalit ovat tosin vielä pieni kysymysmerkki.


Kuten kuvasta näkyy, kuraeteisen ja eteisen välille todellakin puhkaistiin oviaukko, ja tähän päätökseen olen erittäin tyytyväinen.  Kaikki tulevat todennäköisesti käyttämään pääasiassa pääovea (paitsi hyvin kuraiset lapset ja sivupihalle päästettävät koirat), jolta on nyt nopea reitti kuraeteisen puolelle. Eteisen puolella kun on tarkoitus säilyttää vain "sivistyneet" ulkovaatteet ja vieraiden takit. Liukuovi voidaan laittaa kiinni, kun tulee vieraita, joille ei haluta esitellä kuraeteisen komeita näkymiä. 

Kuraeteisen vesipiste siirrettiin alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen vastakkaiselle seinälle, jotta takaseinä saatiin kokonaan kaapeille. En ole erityisen ihastunut muurattuihin kuranurkkauksiin, ja kuvassa näkyvä seinämä vesipisteen vieressä tullaankin todennäköisesti toteuttamaan seinän viereen taitettavana puolikorkeana "suihkuseinänä" (lasia/pleksiä tms.). Koko kuraeteisen lattia tulee olemaan kuramaton peitossa ja keskellä lattiaa on viemäri (ks. aiempi postaus), joten varsinaista kurasyöppötyyppistä erikseen viemäröityä nurkkausta ei tarvita. Olen myös ajatellut, että vesipisteen puoleiset seinät laatoitettaisiin ylös asti, koska en pidä kuranurkkauksille tyypillisistä puoleenväliin laatoitetuista seinistä. Suihkuseinän ja oviaukon väliseen tilaan tullee jonkinlainen ilmava korkea ritiläkenkähylly (Elfa-tyyppinen). Varsinaista kaappia ei tähän oikein olisi mahtunut,  ja halusin muutenkin, että tila pysyisi avarana, eikä käynti eteisestä kuraeteisen puolelle olisi liian käytävämäinen. Vesipisteen yläpuolelle olen suunnitellut jonkinlaista naulakko/ripustustilaa ja sähkölämmitteistä pyyhekuivainta, johon voi nostaa kuraiset ja märät asusteet ja koirapyyhkeet. En tiedä, onko tämä liioittelua, kun meille on kuivauskaappikin tulossa, mutta tuntuisi vain mukavammalta laittaa sinne kaappiin lähinnä melko puhdasta vaatetta kuivumaan.

Pyyhekuivain, jossa erikseen liikuteltavat "oksat". Kuva: laattapiste.fi


Kuraeteisen kaappisuunnitelma näkyy alakuvan vasemmassa reunassa. Ideana on saada lapset laittamaan takkinsa naulakkoon (yläkaappien alapuolelle kansakoulunaulakot) ja muut asusteet alalaatikoihin (molemmille lapsille oma). Korkeissa kaapeissa säilytetään aikuisten ulkoiluvaatteet ja "kaikkea muuta".

Kuva: Esan Levykaluste
Kodinhoitohuoneen pitkä seinä näkyy samassa kuvassa oikealla. Altaan alla tavalliset kaapit (säästettiin vähän, kun vetolaatikot olisivat olleet kalliimmat), tason alla tilaa koirien kupeille ja reunassa ulosvedettävä kaappi koiranruoan säilytystä varten. Pesukone ja kuivausrumpu sijaitsevat työskentelykorkeudella, ja niiden alapuolella on hassut matalat vetolaatikot, jotka toimivat pyykkikorin ulosvedettävinä tasoina, kun ensin kaivan pyykit pesukoneesta, sitten tungen ne kuivausrumpuun ja lopuksi otan taas ulos kuivausrummusta. Yläkerran kylpyhuoneesta alkava pyykkikuilu päättyy pesukoneen viereiseen korkeaan kaappiin, johon tulee kolme lankakoria pyykeille. Loput kaapit täyttynevät kaikenlaisesta tavarasta...


Kuva: Esan Levykaluste
Näkymä kodinhoitohuoneesta kuraeteisen ulko-ovelle (johon tulee kuvasta poiketen pienempi lasiaukko) päin. Korkeissa kaapeissa tulee olemaan tilaa mm. kierrätysjätteille ja varmaankin keskuspölynimurin keskusyksikölle. Kolmas korkea "kaappi" kuvassa on kuivauskaappi, joka aukeaa ikkunaan päin, jotta sen käyttö olisi mahdollisimman helppoa sekä kuraeteisestä että pesukoneen ääreltä tullessa.

Monet ovat ihmetelleet tyhjää tilaa em. kaappirivistöä vastapäätä. Sille on todellakin tärkeä käyttötarkoitus! Tähän tilaan tulee koirien pedit ja niiden yläpuolelle (mahdollisesti seinälle taittuva) työpöytä mm. vaatteiden viikkaamista ja lahjojen paketointia silmälläpitäen. Niin, minulla kun on tämä lahjapaketointisyndrooma. Pöytä tulee normityötasoa alemmaksi, jotta viikkaaminen olisi ergonomisempaa. Pöydän yläpuolelle laitetaan seinäkaappeja säilytystilan maksimoimiseksi.

Kuten pohjapiirustuksesta näkyy, kodinhoitohuoneessa on oma pieni vaatehuonekin, jonka avulla aion testata "lasten käyttövaatteet säilytetään kodinhoitohuoneessa, ettei niitä tarvitse kiikuttaa yläkertaan pesun jälkeen" -teoriaa! Sinne sopii myös muuta tavaraa säilytettäväksi.

Alakerran makuuhuoneen yhteydessä olevan vaatehuoneen halusin avoimeksi myös kodinhoitohuoneeseen päin, jotta vaatteiden kuljetus suuntaan tai toiseen olisi mahdollisimman nopeaa ja helppoa. Miehen ja minun vaatteet eivät todellakaan tarvitsisi näin suurta vaatehuonetta, mutta tarkoitus on säilyttää siellä myös mm. kausivaatteita.

Kodinhoitohuoneen ja kuraeteisen suunnitelmat tehtiin yhdessä Esan Levykalusteen Helenan kanssa, ja todennäköisesti kalusteet sieltä myös tilataan. Tällä hetkellä olen kallistumassa tavallisiin valkoisiin oviin, mutta jonkin aikaa saa vielä harkita... Vaatehuoneen kaapit haetaan varmaankin Ikeasta. Lattioihin tulee laatta; kuraeteiseen joku edullinen kymppikokoinen (ulkonäöllä ei ole niin väliä, kun se jää kuramaton alle) ja kodinhoitohuoneeseen "isompi ja nätimpi".

7 kommenttia:

 1. Tästähän tulee ihan täydellinen!
  Juuri se unelmien khh, josta itse joutui luopumaan, kun ei neliöt riittäneet. Tuun sitten teille fiilistelemään (ja ottamaan lahjapaketointitunteja) 😁

  VastaaPoista
 2. Oletko löytänyt jostain niitä "kansakoulunaulakoita", olisivat hyvä idea lapsille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalustetoimittaja ilmoitti, että heiltä löytyy. En ole siksi itse niitä etsiskellyt.

   Poista
  2. Ok, kuka teillä olikaan kalustetoimittaja?

   Poista
 3. Hieno tulee! Paljon samoja ajatuksia kuin meillä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillähän on paljon yhteistä muutenkin! Mm. talopiirtelyharrastus lapsesta asti... :)

   Poista