Sivut

lauantai 5. elokuuta 2017

Uima-allasmurheita

Alunperinhän meille piti tulla puuelementtitalo ja pihalle lasikuituallas. Tällä hetkellä rakennutamme sekä taloa että allasta EPS-harkoista. Paperilla kaikki näytti vielä suhteellisen hienolta ja säästöäkin oli syntymässä verrattuna valmisaltaisiin. Paperilla Hevin kautta tulisi allastarvikkeet ja Hirviniemi rakentaisi sen. Sitten LVI-asentaja kytkisi letkut ja lämmitykset ja homma olisi uimista vaille valmis. Paperilla. Todellisuudesta ensimakua antoi LVI-suunnittelijamme, joka totesi, ettei hän sitten uima-altaan tekniikkaan ja putkitukseen koske. On kuulemma sellaisia rimpuloita ne putket ja liittimet että ei mitään rajaa. Hirviniemelläkään ei käytännön kokemusta altaista ollut ja Heviltäkin tietoa tippui nihkeästi. No sen verran tietoa tuli, että allaspussia ei voitaisi asentaa kun tulee kiinteät portaat harkosta. Pari vinkkiä päälle, mistä pinnoitusta voisi kysyä. Pinnoituksen voisi kuulemma tehdä ruiskulla, kermillä tai laatoituksella. Laatoitus olisi näistä kallein. Tai näin minulle kerrottiin. No ei muuta kuin tarjouspyyntöjä pitkin Suomea uima-altaisiin erikoistuneille vesieristyksen tekijöille.

Samaan aikaan Hirviniemi halusi päästä tekemään uima-allasta, jotta täytöt saataisiin tehtyä ja päästäisiin joskus sitä talon runkoakin pystyttämään. Yhdessä arvuuteltiin, tuleekohan pohjaan kaatoja saati pohjaviemäriä ja miten letkut vedellään pitkin allasta, minne läpiviennit tulevat ja mitkä niistä tehdään valuun ja mitkä roilottamalla EPS-harkkoon. Lupauduin selvittämään asiaa. Aloitin tietysti ankaran netin selaamisen, koska mieshän ei keneltäkään kysy neuvoa ennen kuin on pakko. Sieltäpä sitä tietoa sitten tippuikin. Enemmän ulkomaisilta saiteilta, koska Suomen vähäluminen kesä ei ole ulkouima-altaista taianomaisesti hittiä vielä takonut. Siksipä keskustelu suomalaisilla saiteilla altaista keskittyi lähinnä paljuihin ja niiden lämmitykseen. Yhden sivun mukaan pohjaviemäri oli ehdoton altaan vesikierron parantamiseksi, mutta toisen sivun mukaan ulko-altaissa turha. Yhden mukaan maalämpö oli ylivoimainen altaan lämmityksessä, toisen mielestä aurinkokeräimet oli lyömätön ja kolmannen mielestä kummallakaan ei tehnyt mitään altaan lämmityksessä.

Hieman ristiriitaisin tuntein jatkoin seikkailua altaita sivuavilla keskustelupalstoilla, kun sähköpostiini kilahti ensimmäinen tarjous altaan pinnoittamisesta allaskermillä. Hinta-arvio oli 11000 - 12000 euroa. Meinasin lipsahtaa tuolilta lattialle. Altaan runko, betonit, koko allastekniikka ja työt maksaisi vähemmän kuin pinnoitus? Laitoin viestiä takaisinpäin, että olikohan tullut yksi nolla lisää tarjoukseen. Ei ollut tullut. Tuli vastauksena, että voihan se tuntua kalliilta 500 euron allaspussiin verrattuna. Laskeskelin huvikseni altaan pinta-alan pohjineen ja seinineen. Pinnoitettavaa tulisi kokolailla tarkkaan 60 neliötä, joten neliöhinta olisi melko tarkkaan 200 euroa. Melko kallista.

Luin samaan aikaan netistä eri pinnoitteista. Polyurea näytti näppärältä ja jonkun blogin mukaan hintakin olisi jotain 60 euroa / neliö -luokkaa. Pidin sitä aikaisemmin kalliina mutta nyt se tuntui halvalta. Seuraavaksi sähköpostiin kilahtikin pinnoitetarjous, perusteellinen ja ennen kaikkea informatiivinen. Eikä hintakaan näyttänyt pahalta. Alun innostus lopahti tylysti lopussa. Tarjoaja nimittäin kysyi, että tarkoitinhan altaamme olevan 350 mm betonivaluharkkoa enkä pinnoitteesta sulavaa EPS-harkkoa.

Kirosin mielessäni. Nyt minulla oli jäljellä pinnoitusvaihtoehdoksi enää kermi ja "kallein kaikista" eli kaakelointi. No odotellaan lisää tarjouksia allaskermeistä ajattelin. Ja niitähän tuli. Kaikkiaan kolme kappaletta. Eri firmoilta. Kaikilla tyrmistyttävä ja yllättäen identtinen hinta-arvio; 11000 - 12000 euroa. Kirosin taas. Nyt jo ehkä ääneen. Allaspussia tuli välittömästi ikävä. Suunnitelma portaista menisi uusiksi. Valettavat portaat jäisi unennäöksi ja tilalle tulisi tylsät rautahäkkyrät. Rautahäkkyrät ottamalla yli 10000 euron säästö.

Sitten taas Google laulamaan. Siirryin perkaamaan vielä ruiskutettavia pinnotteita ja soveltuvuutta EPS-harkon kanssa ja kas - polyuretaanipohjaiset kaksikomponenttitökötit toden totta sulattavat styroksia, mutta polyurea ei. Peruin kiroukset Hevin osalta, joka siis esitti pinnoittamista ruiskutuksella yhtenä vaihtoehtona. Tarjouksia ei vain tule polyureasankareilta. Samaan aikaan Hirviniemi ahdisteli pohjaviemärikysymyksillä. Mistä minä tiedän. En minä ole rakentaja. Enkä suunnittelija. No lupasin kuitenkin selvittää.

Nyt oli otettava puhelin käteen ja soitettava johonkin uima-allasfirmaan. Sain Hirviniemeltä tietää, että Hevin tarjoamat allastarvikkeet tulisivat Ala-Peite nimiseltä puulaakilta. Niinpä nielin ylpeyteni ja näppäilin Ala-Peitteen sivuilta löytyvään ensimmäiseen kännykkänumeroon. Varattu. Hetken odottelua ja sitten uudestaan. Varattu edelleen. Aikaa ei ollut tuhlattavaksi, joten soitto seuraavaan numeroon. Nyt vastattiin. Pälpätin stressaantuneena toista minuuttia ongelmaani pinnoitteesta ja tiputtelin samalla varmaan 30 kysymystä altaasta ja sen vierestä. Ensimmäisen sisäänhengitykseni aikana ystävällinen naisääni sai suunvuoron ja rauhoituin saman tien. Nimittäin ensimmäiseksi tuli selväksi, etteivät kiinteät portaat sulje allaspussin käyttöä pois. Pitää vaan olla tarkempi pussin asettelussa portaiden kohdalla. Portaiden muotoilu pusiin valmiiksi maksaisi muutaman satasen lisää. Tämä oli musiikkia korvilleni. Tuntui kuin olisin juuri säästänyt allasprojektissamme kymppitonnin. Puhelinkeskustelun aikana vakuutuin, että meille tulee pussi ja kaikki muutkin tarvikkeet tästä firmasta. Tunne vaan vahvistui muutaman sähköpostin vaihdon jälkeen ja sain erimoisia tiedostoja sekä kirjoitettuja ohjeita altaan, allastekniikan ja allaspussin asentamisen suhteen. Näitä sitten välitin reitittimet punahehkuisena Hirviniemelle. Nyt urakoitsijalla on kaikki tarvittava tieto altaan rungon rakentamiseksi ja minulla vahva tunne, että Ala-Peite toimittaa meille allaspussin lisäksi allastekniikan ja lisävarusteet. Muilta en edes kysy enää tarjouksia. Niin pahasta pulasta minut Ala-Peitteen Leena Alanko asiakaspalvelullaan pelasti. Kiitos jo tässä vaiheessa. Kysymykseni jatkuvat varmasti. Tässäpä muutama ajatukseni uima-altaan rakentamista suunnitteleville:
  • Uima-allas voidaan rakentaa monenlaisesta materiaalista. EPS-on siihen oikein hyvä vaihtoehto. 
  • EPS-allasta ei voi pinnoittaa liuottimia sisätävillä kaksikomponenttipinnotteilla
  • Paikalla asennettavat kermit ovat vain lottovoittajille / vast.
  • Uima-altaat eivät tarvitse välttämättä pohjaviemäriä. Jotkut toimittajat eivät sitä edes suosittele laitettavaksi.
  • Pintaventtiili kannattaa laittaa portaiden kanssa samaan päätyyn. Samaan päätyyn kannattaa tehdä myös altaan tekninen tila. Vastakkaiseen päätyyn sitten kaksi suutinta n. 80 - 100 cm sivuseinästä keskelle päin ja altaan yläreunasta n. 40 cm alaspäin.
  • Valaistus kannattaa kapeassa altaassa laittaa vain toiselle seinustalle ja valaisemaan poispäin oleskelualueelta, ettei se häikäise.
  • Altaan teknisessä tilassa tulee olla pohjakaivo
  • Altaan tekniseen tilaan tulee kaivaa lämpökanaali
  • Altaan tekniseen tilaan pitää vetää sähköt
Nuokin asiat tulisi olla valmiina hyvissä ajoin ennen rakentamista. Altaan runkomateriaalin ja koon lisäksi on mietittävä ja päätettävä altaan lämmitysjärjestelmä, suodattimen ja pumpun koko, tulosuuttimien ja pintaventtiilien lukumäärä, altaan kate, altaan eristys, tyhjennetäänkö talvella vai annetaanko jäätyä. Vai eristetäänkö riittävästi (putket ml.) ja pidetään koko talvi peruslämpöä ja kiertoa päällä. Itselleni näistä osa selvisi / aloitettiin selvittää vasta kun pumppuauto oli jo tulossa tontille. Mutta niin vain alusta selvittiin. Kirjoitan altaasta sitten lisää projektin edetessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti